More

  Nieuws • UnitedGames failliet verklaard — UPDATE: reactie curator

  Gamesstudio & -uitgever UnitedGames is eind vorige week door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Het Nederlandse bedrijf kwam in 2009 voor het grootste deel in handen van het gokbedrijf Bwin.

  Foto: Medewerkers van UnitedGames in 2009 toen het bedrijf een Dutch Game Award won voor Best Advergame.

  Over de achtergronden van het faillissement is nog niet alles bekend (we wachten nog op een reactie van de curator), maar het lijkt erop dat de beslissing is genomen door Bwin.

  UPDATE: Reactie curator

  Volgens curator mr. R.J. Frans van Duijn Bloem Voss Advocaten is het faillissement door UnitedGames zelf aangevraagd en is de kans op een doorstart uitgesloten. Er wordt ook niet gezocht naar een koper voor het hele bedrijf.

  Wie het IP bezit van UnitedGames-spellen als Word On (zie verderop) wordt op dit moment geïnventariseerd. Een update daarover volgt, wellicht is dit interessant voor andere (Nederlandse) gamesbedrijven.

  De oorzaak van het faillissement “zou zijn het wegvallen van de grootste opdrachtgever”, aldus de curator. Welk bedrijf dat is, is niet bekend,

  UnitedGames won in 2009 tijdens de eerste editie van de Dutch Game Awards een uil voor Best Advergame met zijn Volvo Ocean Race Game. Het was ook dat spel, waarmee het bedrijf zich in de kaart speelde bij Bwin. In een interview met Emerce vertelde CEO Marijn Harinck daarover: “Bwin ziet in dit soort games hun B-strategie. Het bedrijf mag namelijk in sommige Europese landen geen online gokken op sport aanbieden. Nu krijgen ze toch toegang tot een oudere, kapitaalkrachtige doelgroep die online transacties doet.”

  Deze week precies een jaar geleden bracht UnitedGames het WordFeud-achtige Word On op de markt. De app scoorde in de eerste weken snel een hoop gebruikers, belandde in Top 25 in de AppStore, maar bleek uiteindelijk niet de money-maker die nodig was het bedrijf te laten groeien. (Overigens was het persbericht over de lancering van Word On in maart vorig jaar het laatste dat we van UnitedGames ontvingen.)

  UnitedGames kwam ook in het nieuws toen het in oktober 2011 de meeste medewerkers en het klantenbestand overnam van gamestudio Soepel – dat ophield te bestaan. Mede-oprichter Andreas Verlinden zei daar toen over: “We merkten dat Soepel in de huidige vorm zakelijk slagen miste. En deze constructie verzekert onze teamleden van een goede plek en de lopende projecten van continuïteit. Iedereen was vrij om te kiezen en iedereen ging, met uitzondering van ons [Verlinden en mede-oprichter Mattijs de Valk], mee.”

  Naast het ontwikkelen van entertainment- en advergames was UnitedGames ook verantwoordelijk voor de exploitatie in Nederland van een aantal games van Frogster, waaronder het populaire Runescape.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img