More

  Nieuws • CEO Infinity Lane licht sluiting toe: “Simpelweg te weinig werk”

  Vorige week maakte Infinity Lane Entertainment bekend de deuren te sluiten. CEO en mede-oprichter Tim Vogel vertelt over het ontstaan van de studio en de redenen van de sluiting. “Het is een enorm zware opgave om vanuit de studie direct zo te starten, maar ik heb er geen moment spijt van gehad.”

  Foto: de vier oprichters van Infinity Lane, vlnr: Hendrik Rorije, Tjalling Lankreijer, Tim Vogel en Pieter Dol

  Vogel: “We zijn in maart 2010 begonnen met Infinity Lane Entertainment — destijds nog GD8 Games — met als doel om casual games te bouwen voor mobiele platformen met 3D technologie, voornamelijk Unity3D. We waren met z’n vieren, vanuit onze HBO-studie gestart nadat een studie project in de smaak viel bij een Engelse uitgever, het toen nog erg kleine Chillingo. Uiteindelijke is deze samenwerking stuk gelopen maar hebben we tegen het einde van onze studie toch besloten door te gaat met het bedrijf en er vol voor te gaan. Geen bijbaantjes of uitkering ernaast, gewoon alles of niets, met beide benen erin.”

  “Met een aantal prachtige projecten in samenwerking met andere Nederlandse gamestudio’s konden we een mooie start maken, maar de kas stroomde langzaam leeg met steeds minder nieuwe projecten in het vooruitzicht. Het was moeilijk om vier mensen direct van salaris te voorzien in een startup en het geld ging er simpelweg sneller uit dan in.”

  “Als startende ondernemers waren we veel aan het experimenteren en dat is natuurlijk gevaarlijk wanneer tijd letterlijk geld is. We deden veel werk in het onderwijs, maar dat was eigenlijk niet genoeg om het bedrijf in z’n geheel te onderhouden. Eind 2012 zaten we met z’n zevenen in een mooi kantoor in Zwolle, maar kwamen we er bij het maken van een begroting voor 2013 in januari achter dat het er somber uitzag. Simpelweg te weinig werk. Veel klanten betaalden laat, communicatie over mogelijke opdrachten verliep stroef en over alles ging veel tijd heen.”

  “We wisten vanaf het begin dat onze eigen games niet meteen geweldig zouden scoren en dat het een lang proces zou worden om steeds betere games te maken. We moesten het dus voornamelijk hebben van externe opdrachten maar daar waren er te weinig van. Achteraf hadden we misschien nog meer bovenop de acquisitie moeten zitten, maar dat is nu makkelijk praten. We hebben door de jaren heen een aantal games ontwikkeld voor iOS, Android en Facebook, maar het meest trots ben ik zelf wel op Folded Flyer, dat is toch ons mooiste product geworden, ondanks wat slechte monetization keuzes.”

  “Als startup met vier net afgestudeerde jongens was alles gelukkig een fantastisch leermoment, maar ook erg moeilijk. Uiteindelijk, toen we na 2-3 jaar een beetje ‘leerden ondernemen’ waren er zonder startkapitaal of marketingbudget eigenlijk geen mogelijkheden meer om zaken in de kern van het bedrijf nog om te gooien in een andere richting, ook al wisten we dat er wat slechte keuzes waren gemaakt in het begin.”

  “Eind januari 2013 hebben we besloten om te stoppen omdat het financieel niet haalbaar meer was en om te voorkomen dat we totaal met het schip ten onder gingen. Uiteindelijk hebben we gelukkig alle lopende zaken netjes af kunnen ronden en hebben onze stagiaires hun stage kunnen behalen.”

  “We kijken allen terug op een schitterende tijd waarbij we leuke games hebben kunnen bouwen die we wilden bouwen en ontzettend veel geleerd hebben. Van onderhandelen over publishing deals tot het begeleiden van stagiaires, het was een hele ervaring op zo’n jonge leeftijd.”

  Eén van de vier oprichters is inmiddels aan de slag bij Triangle Studios en Vogel zelf startte afgelopen vrijdag bij Spil Games. “[Daar] zag ik een vacature die op m’n lijf geschreven was en ben ik daar nu sinds kort aan de slag als mobile marketeer. Het is natuurlijk wennen om van eigen baas naar dienstverband te gaan, maar de sfeer is fantastisch en de internationale focus en bedrijfscultuur spreken me erg aan.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img