More

  Video • Marinka Copier in De Wereld Leert Door over Pig Chase

  “We gaan het over spelletjes hebben, een heel serieuze aangelegenheid”, aldus presentator Diederik Jekel. Hij introduceert ‘gameprofessor’ Marinka Copier die mag vertellen over Pig Chase, de game die mensen en varkens gezamenlijk spelen. Sinds 2001 zijn varkenshouders namelijk door Europese regelgeving verplicht om geschikt ‘hokverrijkingsmateriaal’ aan te bieden dat verveling, agressie en staartbijten bij varkens tegengaat en daardoor ook het routinematig staartcouperen overbodig maakt.

  Veehouders experimenteren hiervoor met allerlei materialen en speeltjes, maar in de praktijk blijkt het lastig om de dieren van voldoende uitdaging te voorzien. Ontwerpers Kars Alfrink, Irene van Peer en Hein Lagerweij, verbonden aan de HKU onderzoeksgroep Creative Design for Playful Impact hebben samen met filosoof Clemens Driessen van de Wageningen Universiteit en dierenwelzijnsdeskundige Marc Bracke van Wageningen UR Livestock Research het afgelopen jaar gewerkt aan een computergame voor varkens. Kijk na de klik naar de uitzending van De Wereld Leert Door.

  De game heet ‘Pig Chase’ en is de eerste in zijn soort. Mensen besturen via een iPad lichteffecten op een scherm in de varkensstal en het dier volgt die met zijn snuit. Het doel is om het varken zo lang mogelijk geboeid te houden en samen langs bepaalde doelen te bewegen. Het spel is ten einde als het varken het contact verbreekt.

  Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img