More

  Oproep • Jesse America: “Kom nu in actie, EU-subsidie voor games dreigt te verdwijnen!”

  Jesse America, oprichter van de Nederlandse studio Mystic Box, houdt een gloedvol betoog om in actie te komen. EU-subsidie voor games dreigt te verdwijnen. “Het voornaamste probleem is dat de gamesindustrie in Europa — dus ook in Nederland — niet heel veel van zich laat horen.”

  Naast game developer ben ik sinds 2009 extern consultant voor het MEDIA subsidieprogramma van EACEA. Dit houdt in dat ik subsidie-aanvragen evalueer voor de Europese Commissie. Samen met collega’s uit diverse landen verdeel ik per half jaar 1 tot 1,5 miljoen euro.

  Het gaat hier om het subsidie programma dat nog wel eens wat wenkbrauwen omhoog doet schieten. Dat programma waar je zonodig een film of tv-show aan je game geplakt moet hebben. (Dat is deze dus.) Ik weet in ieder geval dat de Nederlandse dev scene een beetje moedeloos wordt van het MEDIA programma – ik zie maar weinig Nederlandse aanvragen.

  Het is niet alleen Nederland dat moedeloos wordt van de eis dat je game verbonden moet zijn aan een film of tv-show — laten we eerlijk wezen, maar een klein aantal developers heeft die mogelijkheid en je wil toch liever je game maken dan moeten nadenken overeen of andere tie-in. De afgelopen jaren hebben een laten zien dat alle developers ongeacht hun nationaliteit de moed in de schoenen zinkt bij het zien van de regels.

  Wij, de externe consultants die de beoordelingen doen, zeggen al vanaf 2010 dat die verplichte tie-in met een film of tv-show het programma meer kwaad doet dan goed.

  Nu is er eindelijk vanuit de top van het Interactive-onderdeel een drive om een subsidie voor games op te zetten. Gewoon games. Geen tie-ins met films, kunst of tv. Gewoon videogames. Klinkt goed, toch? Dit is natuurlijk heel mooi, ook voor de Nederlandse dev scene. Subsidie voor het maken van games – ik denk dat er een hoop developers zijn die dat goed kunnen gebruiken.

  Inmiddels verschijnen wat donderwolken aan de hemel. Het huidige programma loopt in 2013 af — hierna worden de budgetten en richtlijnen vastgezet voor 2014-2020. Zodra dit vast staat verandert het niet meer.

  Momenteel waait er voor games een gure wind hier in Brussel. De genoemde leiding van het Interactive-onderdeel van het MEDIA programma heeft voorstellen gedaan (aan de Europese Commissie) voor een games-only subsidie. En die lijken aan dovemans oren gericht te zijn.

  Het voornaamste probleem is dat de gamesindustrie in Europa — dus ook in Nederland — niet heel veel van zich laat horen. TIGA heeft heftig gelobbied, maar lijkt het op te geven. Een van de leidinggevenden van het programma heeft vandaag aan me te kennen gegeven dat hij bang is dat games in het nieuwe subsidie programma gewoon genegeerd worden. Dat houdt dus in: niet eens subsidie voor games met een film of tv tie-in, nee, gewoon helemaal niks meer. En dat gedurende 2014 tot en met 2020…

  Dezelfde persoon vertelde me dat er een korte window is voor organisaties in alle landen om EACEA lastig te vallen met vragen hoe ze het nieuwe subsidie programma invult — en hoe het zit met een dedicated subsidie programma voor games. Doen we niks, dan kan het zomaar zijn dat tot 2020 geen cent meer gaat naar games — wel naar films, tv en docu’s.

  Doen we wel wat, dan kunnen we dat wellicht veranderen. Mijn collega’s uit de UK en Denemarken zijn vandaag alvast gaan e-mailen om organisaties die zij kennen te activeren. Des te meer er wordt afgevuurd op EACEA, des te groter de kans dat het effect heeft.

  Wie moet er lastig gevallen worden met honderdduizend emails en vragen? Dat is EAC (Education and Culture), en hiervoor moet het standaard emailadres gebruikt worden: EAC-MEDIA@ec.europa.eu. Meer contact-informatie staat hier: ec.europa.eu/culture/media/contacts_en.htm

  Mijn suggestie is dat als er nog actieve groeperingen zijn in Nederland die zich bezig houden met dit soort dingen, dat deze nu, en zo luid mogelijk, in actie komen. Mogelijkerwijs in coördinatie met andere buitenlandse organisaties.

  Beeld: The Witcher 2 van het Poolse CD Projeckt RED ontving een bijdrage uit het MEDIA programma van de EU.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img