More

  [Film] Minecraft: The Story of Mojang schetst prachtig tijdsbeeld over games

  Natuurlijk, het is hartverwarmend te zien hoe de bescheiden Minecraft-bedenker Markus Persson en zijn al even sympathieke verloofde maar niet kunnen geloven hoe hun leven in 2011 een schitterende wending neemt. Maar de echte hoofdrol in Minecraft:The Story of Mojang is weggelegd voor de inventiviteit en creativiteit die het spel wakker schudde in zijn miljoenen gebruikers.

  Anders dan Indie Game The Movie is The Story of Mojang een echte feel good-documentaire, een ode aan het medium games met een weinig subtiele, maar uiterst optimistische boodschap. De mens is een creatief wezen en games als Minecraft brengen dat naar de oppervlakte.

  De scène waarin een docent zijn jonge leerlingen een dorp laat bouwen overtuigt zelfs de grootste criticaster van de potentie van het medium. Minecraft doet dat zo sterk, dat ook een fanatieke gamer als Penny Arcade-tekenaar Mike Krahulik verbaasd is over het effect van het spel op zijn zoontje. Als ouder wil hij de tijd in de hand houden die zijn kind doorbrengt met gamen. Maar als zijn zoon vervolgens een werkend aquaduct in Minecraft bouwt, weet Krahulik het niet meer. “Waarom zou ik hem hier van weghouden?”

  Het zijn niet alleen kinderen die de kijker verbazen met hun virtuele bouwkunsten. De documentaire ruimt veel tijd in voor vaak adembenemende projecten, prachtig in beeld gebracht als timelapse video’s.

  Filmrecensenten zullen ongetwijfeld kritiek hebben op het eenzijdige, positieve beeld dat de documentaire schetst. De makers steken hun bewondering voor het onderwerp bepaald niet onder stoelen of banken. De worsteling van andere indie gamedevelopers laten ze volledig buiten beschouwing en zelfs het gevaar verslaafd te raken aan Minecraft brengen ze als iets positiefs.

  Wellicht verkleint dat het bereik van de film en geeft het de cynicus een argument Mojang te beschouwen als propaganda voor de gamesindustrie. Dat neemt echter niet weg dat de makers volledig zijn geslaagd in hun opzet: het vertellen van het verhaal van Minecraft. Ze hebben goed begrepen dat dát vooral het verhaal is van de miljoenen ‘crafters’. Het resultaat is een prachtig tijdsbeeld over games.

  Minecraft: The Story of Mojang is hier te koop als download voor 8 dollar (€6) of als dvd voor 20 dollar (€15). De makers hebben de film zelf op het bittorrent-net gezet, voorzien van het verzoek om alsnog te betalen als de documentaire bevalt. De film is gefinancierd via Kickstarter.

  [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=SXEdspVDMxw’]

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img