More

  [GDC Europe 2012] Joris Dormans en Ernest Adams bouwen samen met publiek een spacesim

  Deze week publiceren we het laatste restje GDC Europe 2012. We trappen af met de Nederlandse doctor Joris Dormans en zijn schrijfpartner / industrieveteraan Ernest Adams die gezamenlijk hun onlangs verschenen boek Game Mechanics Advanced Game Design promoten met een praatje waarbij het publiek mee mag doen.

  Dormans is onlangs gepromoveerd op formele modellen ter ondersteuning van game design en de tool (Machinations) die dat mogelijk maakt staat hier op zijn website. Tijdens het praatje deed het publiek mee met het bouwen van een simpel schema met behulp van die tool en participeerde het in het design van een fictieve game. “Er moeten meer aliens in die onze mineralen stelen!”

  Gameplay wordt gecreëerd door mechanics, dus zou het niet handig zijn om snel te kunnen testen of iets werkt en leuk is? Volgens Adams zijn er ruwweg drie manieren van prototypen te onderscheiden: op papier (goedkoop maar traag), spreadsheets (makkelijk aan te passen, maar ‘awkward’) en software (snel te testen, maar relatief duur). Dormans: “Er zijn verschillende pogingen gedaan om game design te systematiseren. Ernest heeft met zijn boek Fundamentals in Game Design heel veel termen geïntroduceerd om alle aspecten te omschrijven. Ik heb een tool ontwikkelt die de theorie visualiseert.”

  “Bij een hoge mate van abstractie worden patronen en structuren van een game zichtbaar. Op dat niveau is Machinations dus een heel krachtig middel, niet alleen als analytische tool die bijvoorbeeld een interne economie test, maar ook als een design tool. Het brengt de belangrijke onderdelen van je game aan het licht”, aldus Dormans. Hij demonstreert vervolgens hoe je binnen een half uur een abstracte spacesim maakt met meerdere feedback loops. Door vervolgens duizenden speelbeurten te simuleren, is het verloop van de game goed te voorspellen. In de game die Dormans samen met het publiek maakt loopt het in eerste instantie niet goed af voor de speler. Hij heeft geen kans om te winnen (de aliens zijn oppermachtig), maar het tweaken van wat variabelen brengt evenwicht. Je ziet inderdaad in hoe deze tool kan helpen bij game design.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img