More

  [Column] Popeye Persson pijnigt een patenten-pannenkoek

  Vorig weekend maakte Markus ‘Notch’ Persson via Twitter bekend dat zijn bedrijf Mojang was aangeklaagd door Uniloc. De laatste claimt dat Mindcraft (nee, dit is geen typefout van ons) hun US patent nr. 6.857.067 schendt. Naast Mojang zijn er nog zo’n tachtig andere bedrijven aangeklaagd, waaronder Square Enix, Electronic Arts en Gameloft.

  Uniloc is wat men noemt een patent troll. Een bedrijf dat niets anders doet dan patenten licenseren en bedrijven aanklagen die volgens hen die patentrechten schenden. Microsoft heeft met betrekking tot een ander patent afgelopen maart voor een onbekend bedrag een schikking getroffen met Uniloc. Dat was een zaak die al acht jaar sleepte en waar diverse rechters al een uitspraak over hadden gedaan. Daar zit nu precies de ‘kracht’ van dit soort claims.

  Zaken kunnen zich jarenlang voortslepen en uitspraken zijn onzeker, waardoor het een soort loterij wordt. Als een dergelijke claim ook maar enige kans van slagen heeft, kiezen veel bedrijven eieren voor hun geld en kopen de boel af. Dat bespaart tijd en hoge advocatenrekeningen en je weet ook sneller waar je aan toe bent. De bedrijven nemen hun verlies, er verschijnt een berichtje in de pers en Uniloc zoekt het volgende slachtoffer.

  Het geval van Mojang kan echter interessant worden. Persson heeft via Twitter te kennen gegeven dat hij bereid is veel geld uit te geven om ervoor te zorgen dat hij Uniloc geen cent hoeft te betalen. Dat is waarschijnlijk niet de reactie waar Uniloc op had gehoopt. Plotsklaps ligt de naam Uniloc op ieders lippen en volgen we ademloos de ontwikkelingen.

  Een deel van mij hoopt dat Uniloc stilletjes afdruipt na de uitspraken van Persson. Maar een ander deel hoopt dat Electronic Arts, Square Enix, Gameloft en de anderen zich achter Mojang scharen om gezamenlijk Uniloc een lesje leren. Dat is de enige manier om aan dit soort praktijken voorgoed een eind te maken.

  Als dat niet gebeurt ligt er misschien over een paar jaar ook een brief bij Control op de mat. Omdat we onze zinnen met een hoofdletter beginnen. En een of andere Amerikaan daar patent op meent te hebben.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img