More

  [Column] Het vervelende Fez-verhaal van Phil Fish — door Alessandra van Otterlo

  Fez was kapot, nou ja kapot…

  Vlak na de launch gaat een aantal zaken de mist in. En daar begint de irritatie van Phil Fish, want — zo zei hij tijdens de Gamelab Conference in Barcelona — hij had Microsoft betaald voor QA en het is dus hun schuld. Microsoft haalt de schouders op en Polytron maakt een patch. Probleem opgelost — zou je denken. Niets is minder waar.

  Dan beginnen de problemen pas. De patch lost de oude problemen op, maar brengt ook een nieuw probleem met zich mee. Save games raken corrupt. De klachten overspoelen het internet, Polytron en Microsoft schrikken zich rot en de laatste haalt de patch off-line.

  Fish ergert zich wederom. Dit keer niet aan Microsoft, maar aan de mensen die zo hard klagen. Volgens hem gaat het maar in 1% van de gevallen mis, maar de mensen waarbij het mis gaat maken zoveel lawaai dat het een veel groter probleem lijkt. En dat vindt Fish, je raadt het al: irritant. De enige oplossing is een tweede patch. Dan leest Fish de kleine lettertjes in het contract en ontdekt dat de eerste patch weliswaar gratis was, maar dat hij voor de tweede 40 duizend dollar moet betalen. De irritatie van Fish kent geen grenzen en hij is inmiddels zo boos dat hij, waar hij maar kan, roept dat hij veel spijt heeft van de keuze voor XBLA en dat bij Steam alles veel beter is.

  Het is even rustig, maar ongeveer een maand na het patch-fiasco maakt Polytron bekend dat ze geen nieuwe patch uitbrengt. Microsoft heeft ze voor een keuze gesteld. Of je betaalt het geld, of we zetten gewoon de oude patch online. (Dat laatste nadat Microsoft de patch nog eens goed heeft bekeken en nu ineens besluit dat het allemaal wel meevalt.) Polytron vindt die 1% van de spelers geen 40 duizend dollar waard, maakt excuses aan de mensen met problemen en laat de oude patch weer online zetten.

  Dit leidt tot heftige discussie op allerlei fora. Sommigen vinden het besluit van Polytron belachelijk, omdat Fez hun game en dus hun verantwoordelijkheid is. Anderen tonen alle begrip en noemen Microsoft een starre op geldbeluste moloch. Fish wijst naar Microsoft en Microsoft haalt wederom de schouders op. Wie er dan ook gelijk heeft, ondertussen zitten er zo’n duizend mensen wereldwijd met een kapotte Fez en dat is eigenlijk best…irritant.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img