More

  [Nieuws] Gaikai — verkocht voor 380 miljoen — was Nederlands bedrijf

  Gaikai, de door Sony voor 380 miljoen dollar gekochte cloud-service, is Nederlandser dan je wellicht denkt. Oprichters Rui Pereira en Andrew Gault startten het bedrijf op 3 november 2008 namelijk in… Almere.

  Via de Wayback Machine is de oudste versie van de site nog op te vragen. De omschrijving van de heren:

  Some years ago two ambitious young expats crossed paths while employed by a leading Dutch IT consultancy firm. (…) In the autumn of 2008, as the endless parade of corporate projects only ever offered familiarity, they finally got to talking… a plan was hatched… and Gaikai was born.

  Almere omschrijven ze als volgt:

  based and registered in the greater Amsterdam area of The Netherlands

  Niet lang nadat David Perry in 2009 het bedrijf instapt en de ambities enorm vergroot, verhuist het bedrijf naar Californië — naar verluidt een van de eisen van de nieuw aangetrokken investeerders. De oorspronkelijke, Nederlandse inschrijving van Gaikai bestaat echter nog steeds. Op 16 september vorig jaar zijn de jaarcijfers over 2010 gedeponeerd en volgens het uittreksel van de KvK zijn de bestuurders nog actief. Natuurlijk is het in de praktijk een slapende B.V. — het aantal werkzame personen is dan ook 0 — maar het is interessant te zien dat de bestuurders officieel nog actief zijn.

  Vlnr: Rui Pereira, Andrew Gault en David Perry

  Die bestuurders staan vermeld als de (eveneens Nederlandse) management B.V.’s van de oprichters: Sensorya Holdings B.V. (van Rui Pereira) en Gault Holding B.V. (van Andrew Gault). Die laatste is extra opvallend omdat Gault volgens zijn LinkedIn-pagina in februari van dit jaar is gestopt bij Gaikai, maar dus nog wél officieel bestuurder is van de Nederlandse B.V.

  Rui Pereira maakt wel deel uit van het huidige management. De domeinnamen van zijn Sensorya Holdings staan grotendeels nog op een Nederlands adres in Almere. De meest opvallende, die ongetwijfeld ook enkele plannen van Pereira verraadt: StreamEA.com.

  Het is voor Nederland uiteraard jammer dat het bedrijf al lange tijd niet meer in Nederland is gevestigd. Eén van de concurrenten is dat wel: Kalydo. Niet echt een streaming service, maar wel een bedrijf dat het net als Onlive en Gaikai mogelijk maakt grote games in een browser zeer snel te starten.

  Kalydo doet dat echter niet door de game op een serverpark te draaien en alleen de videobeelden te streamen, maar door de game en de content in kleine stukjes op te knippen en die de client te sturen. Die kan vervolgens een spel starten zodra de executable binnen is (zelden meer dan een paar Mb) en een eerste deel van de content, bijvoorbeeld het eerste level. Zo slaagt Kalydo erin MMO’s als Runes of Magic waarvoor de gebruiker normaliter uren mag wachten op de download, binnen twee minuten op willekeurig welke PC opstart.

  De meeste analytici zijn het erover eens dat nu Gaikai door Sony is gekocht, Microsoft waarschijnlijk OnLive oppikt. Gezien het verschil in technische benadering zou Kalydo op zijn beurt vooral interessant zijn voor Valve om te integreren in Steam. Kalydo-oprichter en CEO Doki Tops zegt daar desgevraagd over: “Ik sluit niets uit, hangt van komende 12 à 18 maanden af. Afwachten geblazen. Eerst investering regelen daarna kunnen we daar aan werken. Of niet.”

  Overigens, om nog even terug te komen op Gaikai: het bedrijf doet een beetje aan geschiedvervalsing door David Perry overal prominent als founder of op zijn minst als co-founder te profileren. Vanuit een PR-standpunt natuurlijk slim, maar helemaal correct is het zeker niet. Maar ach, wie maalt daar nou om als hij het bedrijf binnen vier jaar naar een overname van 380 miljoen dollar leidt?

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img