More

  [Column] Oud DGA-voorzitter op Tweede Kamerlijst D66 — maar verder is het drama…

  De zeteldans komt op gang en tot nog toe schiet de gamesindustrie daar weinig mee op. Om te beginnen kunnen we melden dat de oud-voorzitter van de Dutch Games Association, mede-oprichter van Ex Machina Frank van Oirschot, op de Tweede Kamerlijst voor D66 staat. Helaas op een volstrekt onverkiesbare plaats 27.

  Zelfs als D66 (15 zetels in de peilingen) in de coalitie komt en een groot aantal ministers en staatssecretarissen mag leveren, dan nog is een zetel voor de heer Van Oirschot een utopie. Enfin, het goede nieuws — en ja, dit is op persoonlijke titel: Boris van der Ham neemt afscheid. Dat klinkt wellicht wat cru, maar Van der Ham monopoliseerde binnen de partij het onderwerp creatieve industrie om er vervolgens he-le-maal niets mee te doen. De nummer 2 van D66 had nogal onhaalbare ideeën over de gamesindustrie — die bijvoorbeeld de Nederlandse animatiewereld uit de problemen moest helpen.

  Wat Van der Ham’s optreden nog irritanter maakte, is het volgende: in maart 2012 stemde het congres van D66 in met het verkiezingsprogramma waarin niet alleen games als cultuur waren benoemd, maar dat tevens duidelijk positie nam tégen de invloed van de overheid op de inhoud van games. Dus ook tegen een verkoopverbod van games met gewelddadige inhoud.

  Toen minister Hirsch Ballin dat wel suggereerde was de heer Van der Ham in geen velden of wegen te bekennen — verkiezingsprogramma of niet.

  Wie daarop wel actie ondernam — zij het een beetje aangemoedigd door Control en met name door toenmalig Control-redacteur Harry Hol — was Groen Links-kamerlid Tofik Dibi. Ja, die van BAM! Dibi bleek een bijtertje: hij nam geen genoegen met de onzin-antwoorden van Hirsch Ballin en vroeg een debat aan. Zelfs het kabinet Rutte-1 moest eraan geloven.

  Deze strijder voor het vrije woord — en daarmee de vrije game — heeft zichzelf de afgelopen maand natuurlijk oneindig belachelijk gemaakt en vindt zichzelf terug op nummer 10. Weliswaar op eigen verzoek, maar met 5 zetels in de peilingen lijkt het exit voor Groen Links-er Dibi.

  Wie-o-wie gaat ‘ons’ dan helpen in de nieuwe Tweede Kamer? Het CDA? Die partij heeft in de personen Ernst Hirsch Ballin en Joop Atsma al geregeld geprobeerd games te verbieden. Ooit Carmageddon (een paar keer zelfs), later Modern Warfare 2. De partij zette onlangs alle politici met een verlopen houdbaarheid (eindelijk!) bij het grof vuil. Dus wie weet bevat de nieuwe lijst wel wat meer gezond verstand. We gaan het ze binnenkort vragen.

  Het omgekeerde zien we bij de PvdA. Ooit was daar Frank Heemskerk, met zijn gezonde ideeën over de creatieve industrie. De oud-staatssecretaris van Economische Zaken verdween echter uit de politiek. Maar wie treffen we nu aan op nummer 5? Jeroen Dijsselbloem, een fanatieke gamesverbieder.

  De Piratenpartij heeft haar lijst nog niet bekend gemaakt, maar gezien de standpunten zou je bijna hopen dat ze tenminste één zetel verovert. Plus: vorige keer stond gamedesigner Eva Jobse op nummer 2 (de lijst van 2012 is nog niet bekend).

  We hebben nog even te gaan voordat we met zijn allen de nieuwe Tweede Kamer mogen kiezen. Voor die tijd zal Control weer een groot aantal potentiële zetelbezetters aan de tand voelen over hun standpunten omtrent games en de gamesindustrie. Laten we hopen dat we daar iets vrolijker van worden, want tot nu toe is het pet in de politiek.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img