More

  [Nordic Game 2012] Overheden Nordics betalen studio’s

  Als we de Nordics als één regio beschouwen, is het met een kleine 4.000 werknemers een van de grootste development hubs ter wereld. Dat is niet zo maar ontstaan, de overheden van de zes landen hebben de portemonnaie getrokken. Onlangs ontvingen weer 11 studio’s een bijdrage.

  Via het Nordic Game Program pompten de regeringen van Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland (!) zo’n acht miljoen euro in de gamesindustrie. Daarmee is onder meer het Nordic Game-congres opgezet en zijn Nordic Paviljoens over de hele wereld gefinancierd.

  Er is echter ook direct geld gestoken in gamesdevelopment. Onlangs maakte Nordic Game Program de uitslag bekend van de laatste aanvragen, goed voor vijf miljoen Deense Kronen — bijna 700 duizend euro. Van de 159 aanvragen zijn er 11 gehonoreerd (zie de lijst aan het eind van dit artikel). 

  Opvallend verschil dus met bijvoorbeeld de Nederlandse regering is de rechtstreekse bijdragen aan de ontwikkeling van games. Wie de lijst bestudeert, zal opvallen dat er buiten haalbaarheid nauwelijks aanvullende factoren een rol spelen. De investeringen zijn dus niet gekoppeld aan een artistiek gehalte (zoals bij het Nederlandse bij het Gamefonds), een maatschappelijk doel of een culturele insteek (zoals in Frankrijk).

  Of het een goede wijze is van ondersteuning, daar zullen de meningen over verschillen. Maar uiteraard is het voor de Nederlandse gamesindustrie wel enigszins jaloersmakend als in Canada en de Scandinavië de overheid de ontwikkeling van bijvoorbeeld commerciële sportsgames financieel ondersteunt.

  Tekst: Matthijs Dierckx & Alessandra van Otterlo

  Overzicht recente toewijzingen

  100.000 DKK = 13.500 Euro

  Boldai AB (Sweden), DKK 600,000 for “Blocksworld” – a game about making game. Players drag-n-drop virtual LEGO blocks on a touch screen device. They learn through ready-made challenges such as “help the farmer build and drive a tractor.” But creativity is set free in the community of shared worlds, games, and contraptions.

  Zordix AB (Sweden), DKK 600,000 for “Box Car Kids” – a racing game for Nintendo 3DS, full of powerups and shortcuts through the backyards of a 1950s Nordic small town setting. Build your box car and upgrade it by winning Championships and using pickupable stuff from the tracks.

  Skyrock Games Ltd (Finland), DKK 600,000 for “Malko and Luna” – an intensive thriller for pc, Xbox 360 and PS3, set in a stunning icy environment, telling a story of a man and his dog. The game mixes survival stealth action with strong storytelling elements to dangerous northern environments.

  Apex Virtual Entertainment ApS (Denmark), DKK 500,000 for “The Olsen Gang Online” – a game about the wondrous world of gentlemen thieves. The game is a strategic, action online game for multiple platforms where the player must pull spectacular heists, guided by characters from the movie, gaining cash and reputation en route to become the top thief.

  Refactored Games (Denmark), DKK 450,000 for “Conlan’s Claim” – a singleplayer citybuilding game for the PC about survival on a fertile but hazardous planet. You manage space pioneers as they establish a new life in a constant struggle with nature. For your settlement to succeed, you must unravel the mysteries of an alien frontier.

  Midas Touch AB (Sweden), DKK 450,000 for “Pathfinder” – a visually beautiful isometric puzzle & exploratory game where you indirectly guide a character through a labyrinth-like surreal world by manipulation the environment and the senses of the character.

  Virtual Game Worlds As (Norway), DKK 400,000 for “Company of Mammals” – a humoristic cartoon style RTS where animals are the freedom fighters in a battle against an evil empire.

  Kuuasema Oy (Finland), DKK 400,000 for “Gigglebug” – where you can make Gigglebug’s friends happy again! Tickle and play with sad and grumpy animals to make them laugh! As laughter takes root you’ll have a grand party together.

  Knapnok Games Aps (Denmark), DKK 350,000 for “Spin the Bottle” – a playfully flirty physical party game for Wii U for up to 8 players. Players sit around the Wii U tablet and take turns in pairs using Wii Remotes to complete collaborative physical challenges that encourage them to look at, flirt with and touch each other.

  Copenhagen Bombay Rights 1 ApS (Denmark), DKK 350,000 for “Vennevillaen” – A multiplayer game for pre-school children with focus on social activities.

  Image & Form International AB (Sweden), DKK 300,000 for “Spin Demon” – a casual action puzzle game for iOS devices. You swing, bounce, slide, run and jump to clear each level. The game also requires planning and on-the-fly puzzle-solving in order to complete each level.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img