More

  [GDC2012] Vlambeer haalt uit naar clones: “De oplossing is blijven streven naar originele games”

  In een vermakelijk, maar uiteindelijk niet helemaal bevredigend praatje over het aanpakken van het probleem van cloning, heeft Vlambeer geprobeerd een oplossing aan te dragen. Maar hun conclusie klonk meer hoopvol dan definitief: “We moeten het publiek besef bijbrengen wat een originele game is. Vechten tegen clones heeft geen zin, we moeten zorgen dat ze overbodig worden.”

  Rami Ismail en Jan Willem Nijman weten hoe het voelt als een game wordt gestolen en weer opduikt met een iets ander naam en een ander jasje, onder de naam van een andere maker. De gameplay en mechanics van Radical Fishing werden gekopieerd en als Ninja Fishing uitgebracht in de App Store eind vorig jaar. “Het maken van een game is echt heel moeilijk. Het kost ons ook echt veel energie, het is elke keer bijna dood gaan”, zei Nijman, met gepast gevoel voor understatement. “Als iemand anders de vruchten plukt van jouw creatieve werk is dat heel frustrerend. Als dit nog twee keer gebeurt, stop ik er mee.”


  Het doel van de lezing van Vlambeer was de discussie over klonen gaande te houden. Het indieduo ziet geen vooruitgang nadat iedereen zijn argumenten heeft genoemd. Ze pakten een paar van de meest gehoorde en deden hun best die te weerleggen.

  • – Klonen zijn noodzakelijk voor vooruitgang

  “Itteratie is noodzakelijk, niet het blindelings overnemen van iemand anders zijn design.”

  • – Klonen zijn eigenlijk gratis reclame

  “Yeah… NO! Het is vreselijke reclame. De namaakgames doen het origineel meer slecht dan goed. Als je daar tegen wilt optreden, kost dat tijd en geld dat je niet besteed aan echte marketing.”

  • – Klonen zijn niet schadelijk voor de industrie

  “Het is juist heel schadelijk. Veel goede mensen verspillen hun talenten aan het maken van gelijksoortige games. Zij verliezen uiteindelijk hun interesse en motivatie wat leidt tot slechtere games. En klonen is net als een inbraak. Je bent niet alleen je spullen kwijt, er is ook dat gevoel van inbreuk op je creatieve en intellectuele goed.”

  Oplossing

  Wat is dan de oplossing? Ismail is overtuigd dat een groot deel van het terugdringen van klonen ligt in het ‘opvoeden’ van gamers. “We moeten publiek besef bijbrengen wat een originele games is. We moeten ze inzicht geven in het development proces. En we moeten open en transparant zijn over de games die we maken.” Nijman vult aan: “We moeten niet vechten tegen klonen. We moeten ze overbodig maken met nieuwe, originele games.”

  Discussie

  Maar wat dan voor al die mensen die bijvoorbeeld een Hidden Object game leuk vinden. Zij zijn alleen maar op zoek naar meer content met dezelfde mechanic. Deze valide vraag uit het publiek kan niet zomaar beantwoord worden met het argument dat die gamers opgevoed moeten worden om verder te kijken en originele games te kiezen in plaats van weer een Hidden Object game te doen. Ook de definities van ‘cloning’ en ‘hommage’ zijn nog niet genoeg gedefinieerd. Het geeft aan dat de discussie over klonen niet zwart-wit is, maar -en daar heeft Vlambeer gelijk in- zeker waard is om gevoerd te worden. Deze zaak had meer behoefte aan een discussie dan een lezing.

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img