More

  [GDC2012] Het najagen van (indie)geluk

  Oftewel Pursuit of Indie Hapiness: Making great games without going crazy. Aaron Isaksen sprak namens het Indie Fund over zaken die een onafhankelijke gamedeveloper gelukkig en productief maken.

  Hij is door een serie van één-op-één gesprekken met indieveteranen en een online enquete onder developers tot een aantal conclusies gekomen die nergens wereldschokkend zijn, maar misschien wel tot wat inzicht in werkethiek leiden.

  Isaksen onderscheidt drie elementen die (onafhankelijke) developers belangrijk vinden: autonomie, competenties en connectie. Dus de mate van vrijheid, zowel economisch als creatief. Een meetbare vooruitgang in je werk en het meesteren van je vak. En de connectie met anderen, zoals fans en spelers, maar ook de pers. Als deze elementen op een natuurlijk wijze in balans zijn en beheersbaar, zijn aan de voorwaarden voor ‘geluk’ voldaan. Voor sommigen is het ook belangrijk dat de dingen die ze maken betekenis hebben of een hoger doel dienen. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen.

  Hoe bereik je dat geluk? Hoe zorg je dat aan al die elementen wordt voldaan? Isaksen put uit eigen ervaring: “Mijn accountant rekende me voor hoeveel geld ik moest verdienen om comfortabel te kunnen leven. Geloof me, het is veel meer dan je in eerste instantie denkt. Als je heel eerlijk bent en alles bij elkaar telt, dus inclusief pensioen, moet je behoorlijk wat geld maken.” Hij heeft dan ook een tijd keihard gewerkt om ‘lots and lots of money’ te verdienen. Maar geld was niet de sleutel tot succes zo bleek al snel. “Ik was in constante stress over dat geld en voelde me daardoor inadequaat.”

  Paradox

  Werk minder en verdien meer. Het klinkt als een gekke paradox, maar voor Isaksen werkt het. Hij werkt doelgerichter en spaart daarmee tijd. Maar belangrijker nog, hij heeft een betere, nauwere focus voor zijn games. Tips? Limiteer je uren. Dwing jezelf maar een bepaald aantal uur aan een taak te werken, het zorgt voor een betere focus en een snellere uitwerking. Outsource de dingen die je zelf niet leuk vindt te doen. Check en beantwoordt geen mail voor het slapen gaan. Zet alle afleidende zaken uit en werk alleen aan een bepaalde taak. Dus telefoon uit, geen mail, geen radio of tv, alleen even werk.

  Ok

  En: “It’s ok.” Het is ok om af en toe hard te moeten werken. Het is ok dat je af en toe stress hebt en het is zelfs ok dat je af en toe faalt. Accepteer het en deal met het. En move on. Op weg naar geluk. 

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img