More

  [Column] A 2.0 Racer — door Jeroen van Mastrigt-Ide

  Tijdens de eerste editie van de NLGD in 2005 presenteerde ik mijn persoonlijke ‘man on the moon’ project: een game die Nederlandse files zou helpen oplossen. Niet door kennisoverdracht met behulp van een game (hoe ontstaan files?), maar door het stimuleren van coöperatief rijgedrag dankzij game mechanics.

  Ik stelde een multi driver ‘in-car’ game voor die gebruik zou maken van een scala aan positie bepalende-, sensor-, zonnecel- en mechatronic-achtige snufjes. Een soort alternate reality Mario Kart: als je ‘s ochtends na de file vertrekt verdien je paddestoelletjes waarmee je ‘s nachts harder dan 120 mag rijden.

  Als je iemand voorlaat bij het ritsen krijg je een bananenschilletje dat je kan laten vallen als je last hebt van een bumperklever. Dat klinkt vrij futuristisch, maar is het volgens mij niet. De technologie die dit soort creatieve concepten daadwerkelijk mogelijk maakt, is volop in ontwikkeling. Denk aan geïntegreerde voorruitdisplays of systemen die de snelheid van auto’s in bepaalde zones automatisch aanpassen en harmoniseren. Google experimenteert met volledig zelf rijdende auto’s. En je telefoon (waarom het dat ding nog zo?) kan de rest, of in ieder geval binnenkort.

  Tijdens de afgelopen Dutch Design Week gaf ik een lezing voor ontwerpers en ontwikkelaars uit de Nederlandse automotive industrie over de relatie tussen gamedesign in auto-ontwerp (titel: gameful journey design) en presenteerde ik het zeven jaar oude concept. Laaiend enthousiast waren ze. De dag erna begeleidde ik samen met ervaren game designers, car designers en een interactie-ontwerper van TomTom tientallen studenten van de TU’s en de HKU in het ontwikkelen van gameconcepten die een bijdrage zouden kunnen leveren aan het oplossen van de fileproblematiek. Stuk voor stuk briljante concepten.

  Ik vroeg me af of ik op zoek zou moeten naar een nieuwe ‘man on the moon’? Toen dacht ik aan de Nederlandse politiek, de eeuwige introductie van rekeningrijden, de reactie van Veilig Verkeer Nederland en het gedrag van autorijders in- of buiten de file (incluis dat van mijzelf). Ik besefte dat het nog wel even zal duren…

  jeroen van Mastrigt-ide 

  @JRNVM

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img