More

  [4 jaar Control] Eerste Nederlandse games op PlayStation Network

  Control bestaat deze week vier jaar. Om dat te vieren plaatsen we een week lang elke dag een verhaal uit Control nummer 1, verschenen op 22 november 2007. Vandaag een stuk dat opvallend aan recent nieuws doet denken…

  Even bellen met… Playlogic

  Opeens stonden ze daar op het PlayStation Network, de eerste Nederlandse games op de PS3. Mesmerize (Distort), Aqua Vita en Tori-Emaki zijn games voor de later te verschijnen PlayStation Eye camera en gemaakt door Playlogic Game Factory in Breda. We bellen met Igor Frid, Managing Director van de studio.

  Control: Gefeliciteerd!

  Frid: Ja dank je. Waar heb je het eigenlijk over?

  We zagen de Playlogic games op het PlayStation Netwerk staan…

  Oh ja! Goed he? Wij zijn er ook blij mee kan ik je zeggen.

  Ze zijn wel een beetje onopgemerkt, bijna stiekem daar neer gezet. Had je niet wat meer bombarie verwacht van Sony?

  Tja, dat is een Sony beslissing natuurlijk. Ik weet ook eerlijk gezegd niet welke kanalen Sony gaat gebruiken om die microspelletjes te promoten. Ze kosten 2,99 per stuk, dan ga je geen groot marketing budget inzetten. Sony verwacht dat PS3-bezitters regelmatig op het Netwerk checken of er nog iets nieuws op staat. Zeker wanneer ze een Eye aangeschaft hebben, zullen ze op zoek gaan naar applicaties. Daarnaast heb jij ze ook gevonden toch?

  Vertel eens iets over de games.

  Nou het zijn niet zozeer games in de traditionele zin van het woord. Het zijn, zoals wij ze noemen: ‘experiences’. Belevenissen in een wereld waar je meer kunt ontdekken door je eigen acties. De wereld draait zonder jouw bemoeienis gewoon door, maar als je dan een stap naar voren zet en je in beeld van de camera komt, blijk jij invloed te kunnen uitoefenen op de gebeurtenissen op het scherm. Bij Tori-Emaki bijvoorbeeld vliegt er een zwerm vogels door een landschap van een oud Japans schilderij. Pas als jij die vogels leidt, zul je merken dat er meerdere lagen inzitten.

  Een interactieve screensaver dus? 

  Nee, je doet de ervaring geen eer aan als je het zo noemt. Dat is… te makkelijk. Te kort door de bocht. Je kunt er geen punten mee scoren, het gaat niet om high scores, maar je kunt wel op een bepaalde manier creëren. Zeker bij Mesmerize maak je elke keer weer unieke vormen en klanken door te bewegen en geluid te maken voor de camera. Als je de spellen… pardon, experiences gewoon laat spelen heb je overigens wel extreem mooie beelden op je tv, dus in die zin zou je het kunnen zien als een screensaver. Maar dat is het dus niet!

  De games spelen alleen als een PlayStation 3 Eye Camera is aangesloten. Die dingen zijn nog niet eens uit! Beetje rare timing om die games al te releasen? 

  Eh… In Japan is de Eye al uitgekomen met Eye of Judgement, en deze week is de Eye in zowel Europa als de US uitgekomen!

  We lazen dat Playlogic nog een spel gaat doen voor Sony. Wat gaat dat precies worden?

  Ja dat klopt, we hebben de afgelopen jaren een goede relatie opgebouwd met Sony en ze zijn erg tevreden over het werk dat we hebben geleverd voor de PlayStation Eye Camera dus we gaan meteen door met een volgend project waar ik je helaas nog niks over kan zeggen.

  Volgens welingelichte bronnen is het wederom een EyeToy spel…

  Je gaat van mij niet horen wat het is, maar met een beetje gezond verstand kom je er vast wel uit. Kijk, Sony bestaat uit een heleboel studio’s die allemaal zo hun eigen specialiteit hebben. Wij hebben nu specifieke kennis van een van die onderdelen van de PlayStation 3, dus het zou zonde zijn als we die niet zouden gebruiken.

  Wat is er nog meer gaande in de Game Factory in Breda? We horen allerlei enthousiaste berichten over een inhouse titel. Vertel!

  Het gaat goed met de studio. We zijn nu al een paar jaar bezig en in die tijd hebben we de basis gelegd voor wat er nu allemaal gebeurt. We krijgen opdrachten aangeboden en zijn nu dus in de positie om te kiezen! Naast die ene titel waar je over gehoord hebt zitten er nog een aantal eigen projecten in de pijpleiding, maar ook daar mag ik niks over zeggen. We komen met dat nieuws naar buiten als de tijd daarvoor rijp is. Het heeft geen zin om nu allerlei games aan te kondigen die dan pas over drie jaar uitkomen. Die drie jaar is overigens zo maar uit de lucht gegrepen, mocht je daaruit iets willen concluderen…

  Pfff… wat doe je vaag zeg!

  Tja, goed he?

  Wist je trouwens dat bij de download de naam Playlogic verkeerd is geschreven? Er staat developed by Play Logic…

  Nee dat wist ik niet! Serieus? Darn! Ga ik meteen even naar kijken. Je wordt bedankt.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img