More

  [Verhalen uit de praktijk] Solliciteren doe je zo! – door Michel Maas

  Michel Maas is art director bij GameHouse Studios, makers van casual games als Delicious. Dit is zijn derde bijdrage voor Control online. Lees ook: “Vrouwen. Je moet ze alleen even leren begrijpen. That’s all…” en over de ontwikkeling van hoofpersoon Emily uit de Delicious-serie in Control nummer 27.

  Een tijd geleden kwam er iemand op gesprek. Een tekenaar. Hij had zijn portfolio bij zich, boordevol tekenwerk. Digitaal én analoog. De reden waarom hij kwam solliciteren, na een tijd voor zichzelf te hebben gewerkt, was voor hem zeer duidelijk. Hij had een plan van aanpak en wist wat hij wilde. Hij wilde zich ontwikkelen en het allerhoogste podium bereiken. Daarvoor zocht hij een plek die bij hem paste. Een die paste bij zijn reis.

  True art is in the doing of it.

  Hij zocht een omgeving waar ruimte was voor ontwikkeling en opbouwende kritiek en waar hij vooral veel kon tekenen. Karakters, werelden en verhalen. Iemand die zo duidelijk wist wat zijn zwakke punten waren en zo duidelijk wist wat hij nodig had om zijn sterke punten nog sterker te maken zou een verrijking zijn voor ons team. Sterker nog, heel veel mensen konden hier een voorbeeld aan nemen.

  Jaren later kwam hij weer binnen en had inmiddels een baard gekregen. (Voor de duidelijkheid; hij is niet oud, maar heeft dezelfde leeftijd als jij en ik). Hij pakte heel beheerst een klein boekje uit een doos en legde het  vol zelfvertrouwen voor me neer. Een klein zwart boekje gevuld met zwart-wit tekeningen. Titel: Little Blackbook. Bondig en gedurfd.

  De culminatie van jarenlang onderzoek, ploeteren en zwoegen, kilo’s studieboeken, workshops, hoogtepunten en diepe dalen, contacten leggen en blinde toewijding.

  Op de eerste pagina staat een persoonlijke introductie en een overtuiging van de artist zelf. Allemaal in één zin. Een statement waar de artist zelf in gelooft en die staat, voor wat hij ziet, voor de kern van zijn werk. Op de pagina’s die volgen staan in navolging van zijn overtuiging, een gevarieerd maar beknopt overzicht van schetsen van gezichten met verschillende emoties en gedachten en vanuit verschillende invalshoeken. Mensen in alle soorten, maten en vormen, en sommige nog naakt ook. Maar ook dieren,  storyboards en one story drawings. Allemaal in zwart-wit en in potlood. Hij heeft een beperkt aantal laten maken en geeft ze alleen aan mensen die hij persoonlijk heeft gesproken. Het is een aanvulling op zijn portfolio. Geen samenvatting. Dit boekje bevat datgene waar hij het sterkst in is. Maar dit toonde meer dan dat. Het ging er namelijk niet alleen om of het goed was, het ging er ook om of het beter kon, of anders, of meer. En dat liet ie ook zien. De culminatie van jarenlang onderzoek, ploeteren en zwoegen, kilo’s studieboeken, workshops, hoogtepunten en diepe dalen, contacten leggen en blinde toewijding. En dat allemaal gevangen in een Little Blackbook!
  Zijn reis is bijna ten einde. Hij is op weg naar CTN Expo in Burbank, California. Jarenlang zorgvuldig werken om het allerhoogste podium te bestijgen om jezelf bloot te geven in een sollicitatie bij de groten der aarde is wat ik noem True Art. And he’s just doing it.

  Zijn naam? Dirk van Dulmen

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img