More

  [Trends] Trend #7 HTML5 steeds populairder

  In de coverstory van Control #26 bespreken we 11 trends in gamesdevelopment. Dit is nummer 7, lees hier de rest.

  Prof. Dr. Mark Overmars over ‘GameMaker for HTML5’

  HTML5 – de verzamelterm voor nieuwe tags en javascript – lost voor developers en publishers twee belangrijke problemen op. De eerste: browsergames zonder plugin. De tweede: browsergames op mobiele devices die geen Flash ondersteunen. Tel daarbij op de mogelijkheid om HTML5-apps native op Windows 8 te draaien (dus buiten de browser) en het is duidelijk: HTML5 wordt een factor van belang.

  Vindt ook Mark Overmars, hoogleraar games (letterlijk) en bedenker en programmeur van GameMaker. Zo sterk zelfs dat YoYo Games, het bedrijf achter GameMaker, binnenkort een versie van de game developmenttool uitbrengt die kant en klare HTML5-code genereert.

  Overmars: “HTML5 is de toekomst. Ik weet niet of het Flash helemaal zal vervangen, maar iedereen wil die kant op: browsergames zonder plug-in. Nog niet alles is mogelijk met HTML5, dus we hebben GameMaker daarop aangepast. Wel kun je oude GM-projecten laden en er een browser-versie van maken. De werking van de tool blijft hetzelfde, inclusief de eigen scripttaal. Aan de achterkant wordt alles vertaald naar Javascript.”

  Niet bang

  Nadeel van een HTML5-versie is de openheid, iedereen kan de source code zien. “De Javascript wordt obfuscated [gescrambled], reverse engineren wordt dan erg lastig. Maar ja, alles draait nu eenmaal client side. Toch ben ik er niet zo bang voor.”

  Overmars zelf is erg enthousiast over het resultaat. Hij gebruikt zelfs Appleterminologie: “Het heeft iets magisch. Je maakt een game in GameMaker, drukt op run, je browser start en boem… daar is de game, direct speelbaar in een browser.”

  GameMaker for HTML5 is officieel aangekondigd tijdens de GDC Europe. Overmars:“In augustus is de beta gestart. De lancering is dan eind september, begin oktober. De prijs ligt waarschijnlijk rond de 100 dollar.”

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img