More

  [Nieuws] Vlambeer’s gestolen game nu een hit: “Vooral de reviews doen pijn”

  Game-uitgever Gamenauts kloonde een spel van indie-studio Vlambeer en scoort daarmee nu een flinke hit op de iPhone (voorgeschiedenis hier, hier en hier). Op het moment van schrijven staat Ninja Fishing in de top 15 van de Amerikaanse App Store en zelfs op nummer 11 van meest verkochte games.Nee, erg fijn is het gevoel niet, zeggen Jan Willem Nijman en Rami Ismail van Vlambeer. “Het grootste compliment is plagiaat? Nou, zo zie ik dat zeker niet.” Nijman steekt zijn frustratie niet onder stoelen of banken. “Ze hebben het letterlijk geript, maar nog slecht ook. Ze hebben zelfs onze foutjes overgenomen. Ik had die game zoveel beter gemaakt.”

  Ook Ismail, normaal de rust zelve, is boos. “Vooral de reviews doen pijn. Dan schrijft zo’n journalist dat het een originele game is, dat het zo goed bedacht is. Wij worden vervolgens nergens genoemd.” 

  Eerder maakte Vlambeer al bekend dat ze zelf aan een vervolg voor iOS werkten, samen met Greg Wohlwend, maker van onder meer Solipskier, en Halcyon-maker Zach Gage. Ismail: “We hebben Gamenauts gevraagd de release van Ninja Fishing uit te stellen zodat we tegelijk in de App Store zouden belanden.” Nijman: “Maar het antwoord was tussen de regels door: Fuck you!”

  Hoeveel Gamenauts nu heeft verdiend aan Vlambeer’s idee, is moeilijk met zekerheid te stellen. “Maar”, zegt Nijman, “afgaande op vergelijkbare games die zo hoog komen in de App Store hebben zij nu al meer verdiend aan Ninja Fishing dan wij aan alles bij elkaar.” Ismail: “We hadden er alle projecten die we op stapel hebben staan mee kunnen bekostigen, dat is zeker.”

  Sommige leden van de gamespers oordeelde hard over Gamenauts. Zo maakte Edge onlangs het originele Radical Fishing tot Friday Game (Edge’s variant op Game of the Week). Ismail heeft postertjes gemaakt van zijn favoriete quote uit dat artikel: “When you have no originality (), you can have no history”.

  Andere (prominente) sites (als IGN.com) hebben de voorgeschiedenis volledig gemist en prijzen de ‘originele’ gameplay van Ninja Fishing.

  Ridiculous Fishing, Vlambeer’s eigen iOS-variant, moet binnen een paar maanden verschijnen. Ismail: “Er is nu zoveel nijd binnen het team, en dat zetten we om in energie om zo snel en zo goed mogelijk onze game af te maken.”

   

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img