More

  [Cases afl.3] RANJ Serious Games: Capgemini — Gaining Leadership

  Dit is een serie met zes succesvolle cases, praktijkvoorbeelden van serious games die zijn gebruikt in de speciale editie van Control voor bedrijven & overheden. Bekijk hier de andere cases.

  Case: Capgemini — Gaining Leadership

  Klant: Capgemini — www.nl.capgemini.com
  Developer: RANJ Serious Games — www.ranj.nl
  Ontwikkeltijd: 4 maanden en nu nog regelmatig updates

  Om toekomstige leiders écht te testen op belangrijke zaken als integriteit en vertrouwen ontwikkelde Ranj samen met Capgemini een realistische game-omgeving.


  1. Wat is de achtergrond van het project?

  Capgemini is een van oorsprong Frans bedrijf dat is gespecialiseerd op het gebied van ICT consulting, technologie en outsourcing. Wereldwijd heeft het meer dan 100.000 werknemers. Binnen het bedrijf loopt al jaren een programma om werknemers op te leiden tot de leiders van morgen (Future Leaders). Het programma wordt een aantal keer per jaar in verschillende landen het gehouden. Centraal staat de vraag: “Waarom zou iemand zich door jou laten leiden?” Het programma draait om het ontwikkelen van competenties die zeer persoonlijk zijn zoals authenticiteit, integriteit en vertrouwen. 

  2. Hoe is de samenwerking verlopen?

  Capgemini kwam erachter dat traditionele leermiddelen niet toereikend zijn om dergelijke vaardigheden te trainen. Daarvoor is een game-omgeving nodig. Na een inventarisatie van de mogelijke partners kwam Capgemini al snel bij Ranj uit vanwege hun ervaring met het vertalen van complexe leervragen naar spelprincipes. Na een zorgvuldige inventarisatie van de wensen en leerdoelen heeft Ranj de game Gaining Leadership bedacht. De game is in volledige samenwerking ontwikkeld, dus een klik in inhoud en werkwijze was essentieel.

  3. Wat houdt de game in?

  In een traditionele workshop zal iedereen desgevraagd beamen integer te zijn. Vraagstukken rond integriteit komen echter pas écht naar boven als je voor heel lastige en stressvolle dilemma’s wordt geplaatst. Daarom worden deelnemers voor een week in een zeer realistisch aanvoelende game-omgeving geplaatst. Na enige uren aanvaarden ze deze wereld als hun nieuwe werkelijkheid en gaan ze op zoek naar hun eigen normen en waarden. Essentieel onderdeel van de opleiding is de gebalanceerde mix van game-elementen met meer traditionele leervormen: workshops, opdrachten, literatuur en coaching. Iets dat men in theorie leert kan men meteen in praktijk brengen in de game.

  4. Het resultaat

  Het spel is naar volle tevredenheid van Capgemini geïntroduceerd in het leertraject en is sindsdien inmiddels een keer of tien herhaald. Voor 2011 staan er nog verschillende runs gepland. Iedere cursus van Capgemini wordt uitgebreid geëvalueerd. Het Gaining Leadership programma en met name de game scoren over het algemeen exceptioneel in deze evaluaties. Deelnemers geven aan een ervaring te hebben opgedaan die hun manier van kijken naar de wereld blijvend heeft veranderd.


  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img