More

  “Vrouwen. Je moet ze alleen even leren begrijpen. That’s all…”

  Michel Maas is art director bij GameHouse Studios, makers van casual games als Delicious. Dit is zijn eerste bijdrage voor Control.

  Voornamelijk vrouwen spelen onze spellen. Als er bij ons een journalist langskomt krijgen we steeds dezelfde vraag: “Werken hier geen vrouwen?” Wat is er voor mannen nou leuk aan om games voor vrouwen te maken? Het antwoord dat volgt is eigenlijk heel simpel. Vrouwen zijn namelijk heel dankbaar. Je zou het misschien niet altijd zeggen, maar het is toch echt zo. Je moet ze alleen gewoon even leren begrijpen…That’s all. Vroeger dacht ik dat de taak van een graphical artist heel simpel was. Gewoon vette shit maken. Dan komt het vanzelf goed met die sales… Oh boy was I wrong. Het kwam helemaal niet goed met die sales. Vrouwen zijn namelijk een stukje gecompliceerder dan mannen. (ja ja, blijf lezen, je gaat hier namelijk nog wat opsteken…)

  Aangezien dit stuk voornamelijk door mannen wordt gelezen, zal ik het aan de hand van  een simpel voorbeeld uitleggen. Onderstaande afbeelding leent zich goed voor dit onderwerp. Het is een achtergrond uit de nieuwe ‘Delicious’. Het is het appartement van Emily, het main character uit de reeks.

  Als je mannen vraagt naar hun mening over deze afbeelding dan krijg je de volgende reactie: “Ziet er wel mooi uit. Ik hou wel van dat painterly stijltje.” Stel je een vrouw dezelfde vraag dan regeert ze zo: “Leuk appartement. Lekker kleurrijk. Maar ze is wel een sloddervos zeg!”

  LEES VERDER NA DE KLIK!


  Voor menige artist is dit een vrij lastige opmerking. Want wat moet je ermee? Vindt ze het nou mooi of niet? Je bent kritisch op je eigen werk en je wil graag je skillset ontwikkelen. Maar dit helpt je niet echt. Net als je zelf durft te denken dat je goed kunt tekenen en painten (voor mannen overigens vaak een puur technische beoordeling), komt er een mevrouw tijdens een testsessie die eventjes tegen je zegt dat ze het ‘wel leuke kleuren vindt’.

  Toch is games ontwikkelen voor vrouwen, als je je ervoor openstelt, veel interessanter dan voor mannen. In ieder geval vanuit een grafisch perspectief. De mate waarin je visueel communiceert met vrouwen is veel gelaagder dan bij mannen. Blijkbaar is dus communicatie voor vrouwen veel belangrijker dan uiterlijk. –Waar heb ik dat eerder gehoord?— Het zorgt ervoor dat je moet leren kijken voorbij de oppervlakte van mooi gerenderd of een vet stijltje en de deur wagenwijd open zetten voor visual storytelling. Als artist is er geen andere manier om je blijvend te verbeteren. Vrouwen spreken hun waardering er bij ons dagelijks over uit. Op hun manier. Je moet ze alleen even leren begrijpen. That’s all.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img