More

  [Nieuws] EA laat oog vallen op Nederlandse studio’s

  Vanguard, Two Tribes, Abstraction Games en WeirdBeard

  EA is de publisher van de nieuwe games van Vanguard en Two Tribes, huurt WeirdBeard in voor een promogame ten behoeve van Need for Speed Hot Pursuit en EA-dochter Chillingo koos Abstraction Games voor de PS3/PSP-versie van hun grootste hit, Angry Birds.

  Kortom, een van de grootste gamesbedrijven ter wereld is druk aan het ‘shoppen’ in ons land. Meest in het oogspringend is natuurlijk de deal met Vanguard Entertainment Group. EA brengt de opvolger van Greed Corp naar PSN en XBLA. Deze twin-stick-shooter luisterde naar de naam Gunstorm, iets dat EA graag anders zag in het kader van een andere release en wel Bulletstorm. Gatling Gears, zoals het spel nu heet, moet dit voorjaar verschijnen.

  Two Tribes

  Het Amersfoortse Two Tribes, zelf sinds kort uitgever van kleinere titels, sloot een publishing deal met EA voor haar iPhone-game Swap This!. “De game is het begin van een nieuwe franchise waar we veel in hebben geïnvesteerd”, zegt Two Tribe’s Collin van Ginkel. “Met de ondersteuning van EA vergroten we de impact die de lancering zal hebben.” Hoewel de samenwerking erg lijkt op een standaard developer/publisher-deal was het in dit geval niet Two Tribes die bij EA heeft aangeklopt. “Wij zijn door EA in de UK benaderd. Zij kenden Toki Tori en vroegen of we nog interessante games hadden voor een samenwerking.”

  WeirdBeard

  In november lanceerde EA zijn reclamecampagne voor Need for Speed Hot Pursuit. Belangrijk onderdeel was een advergame, ontwikkeld door het Amsterdamse WeirdBeard. Het contact met EA Benelux werd volgens directeur Niels Monshouwer gelegd op een DGA-dag. “We raakten in gesprek en dat leidde tot deze eerste opdracht. Het is uniek voor de Benelux dat het spel met een minigame wordt gepromoot, in andere territoria is dat niet het geval.”

  Abstraction Games

  En dan is er nog Chillingo, tegenwoordig onderdeel van EA. De succesvolle uitgever van mobile-games heeft al enkele spellen van Two Tribes in haar portfolio, en kwam voor de port van Angry Birds, de meest succesvolle mobilegame aller tijden, ook uit in Nederland. En wel bij het Brabantse Abstraction Games. Eigenaar Ralph Egas is er trots op dat zijn bedrijf het succesnummer mocht overzetten: “We hebben al eerder Dracula – Undead Awakening succesvol voor ze omgezet naar PSP Mini, WiiWare en DSiWare. We maken nu deel uit van Chillingo’s – en dus inmiddels EA Mobile – multi-console DLC strategie. Dat betekent dat we de komende tijd aan de slag gaan met veel high profile games.”

  Abstraction Games kwam bij Chillingo in het vizier toen de uitgever vroeg om hun WiiWare titel Potpourrii te porten naar iPhone. Egas: “Wij (Egas werkt samen met Erik Bastianen – red) hebben toen Potpourrii geport naar iPhone in twee weken tijd. Zij waren behoorlijk onder de indruk van onze prestatie. Potpourrii op iPhone was tegen hun verwachting geen doorslaand succes, maar ze waren in ieder geval overtuigd van onze technische en producing en polishing kwaliteiten.”

  Gepubliceerd in Control #23

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img