More

  [Column] Branchehoroscoop 2011 — door Michaël Bas

  Als deze column gepubliceerd wordt zitten we waarschijnlijk al ver in 2011, maar nu, op dit moment, is het de eerste week van januari en ben ik nog volop bezig met vooruitblikken.

  In de Control heb ik nooit een horoscoop kunnen ontdekken, dus heb ik besloten er zelf een te maken, voor de hele gamebranche, voor heel 2011. Moeilijk kan dat niet zijn, toch?

  Het jaar is al meteen goed begonnen. Van 16 januari tot en met 22 februari reist Mars door Waterman. Mars is de planeet van energie, actie en verlangen. Waterman is bewegelijk en snel. Mars in Waterman staat voor nieuwe ideeën en technologieën en afrekenen met traditionele methoden. De hele industrie komt dit jaar dan ook in een fase van transitie. Bestaande businessmodellen blijken niet meer valide. Met name de oudere gerenommeerde bedrijven zullen hier hinder van ondervinden. Het vorig jaar zagen we al, als voorbode, het failliet van enkele bedrijven en dit jaar moeten we ons voorbereiden op het verlies van minstens één grote spelontwikkelaar.
  Nederland zal een groot deel van haar aantrekkelijkheid verliezen dankzij een verregaande rationalisering. Dit begint bij de overheid. Geldbronnen, die aan het begin van de keten staan zullen wegvallen, en dit heeft gevolgen over de hele lijn. Als gevolg zullen gamebedrijven pragmatischer handelen, op zoek naar geld.
  2011 wordt het jaar van jonge ondernemers met nieuwe ideeën. Door de krapte op de Nederlandse markt gaan de serious games bedrijven zich internationaal oriënteren en dat lukt alleen als ze zich specialiseren. Zoek de niches!
  Als laatste wil ik een waarschuwing laten horen. Vermijd dit jaar het vliegtuig, vooral vluchten met een D en een 9 in het vluchtnummer. Dankzij de eclipsen in juni ontstaat er een omineus teken in de lucht.
  Zeg later niet dat ik het niet gezegd heb.

  Michaël Bas /// bas@ranj.nl
  Bas is Managing Partner van Ranj Serious Games
  Gepubliceerd in Control #23

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img