More

  [Nieuws] Bewogen week voor Guerrilla Games: Killzone gelekt en verhuizing

  Tijdens ons interview halverwege januari met Arjan Brussee maakte de Development Director van Guerrilla Games zich al zorgen over de gehackte PlayStation 3: “Er is een hack voor de PS3 en die lijkt serieus. Killzone 3 is de eerste grote titel die nu verschijnt. We zijn bezig met een paar slimme dingen om te voorkomen dat we hem straks als torrent terugvinden. Dat moet wel lukken.” Een maand later is de game dan toch gelekt en wordt via torrentsites ter download aangeboden. Guerrilla Games onthoudt zich momenteel van commentaar terwijl achter de schermen koortsachtig wordt gezocht naar een mogelijke oplossing. “Onze mond is gesnoerd”, zegt producer Aryeh Loeb verontschuldigend.

  Het nieuws over de gekraakte Killzone 3 komt in een roerige tijd voor Neerlands grootste developer. Het bedrijf was al tijden een paar maten te groot voor het monumentale pand aan de Herengracht en afgelopen weekend is de hele boel verhuisd naar het nieuwe onderkomen een paar honderd meter verderop. Aanstaande vrijdag krijgt de Nederlandse pers de kans om het nieuwe kantoor in The Bank te bekijken.

  Vandaag stond in gratis dagblad De Pers een artikel over dit onderwerp, waarin Control Uitgever Matthijs Dierckx aan het woord kwam. Hij zegt daar nu zelf over: “Ik ben niet helemaal goed geciteerd. De zaken liggen net iets genuanceerder dan nu in het stuk staat.” Na de klik het stuk uit de Pers met aanpassingen.

  Een van Nederlands belangrijkste exportproducten, het spel Killzone 3, is gelekt. De schade kan in de miljoenen lopen. ‘Dit is nog nooit gebeurd.’

  Door: Jordy Keupink

  Het zou een gegarandeerd succes worden, de release van het door Nederlanders gemaakte spel Killzone 3. Van Killzone 2 werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht en het vervolg wordt in afwachting van de officiële uitgave op 22 februari door recensenten wereldwijd alvast lovend besproken.

  Maar een week voordat het spel daadwerkelijk te koop is, is Killzone 3al gratis te downloaden op torrentsites als thePirateBay.org. ‘Dat is nog nooit eerder gebeurd bij een spel voor de Playstation 3’, zegt Matthijs Dierckx van Control Magazine, vakblad voor de gamesindustrie. ‘Mensen staan er vaak niet bij stil, maar in de gamesindustrie gaat meer geld om dan in de filmindustrie. Killzone 3 is de allergrootste entertainmentproductie van Nederland ooit. Als dit bij een film zou gebeuren waarin nog geen fractie van het budget van Killzone 3 omgaat, dan zou de pers staan te springen. Maar als het om een game gaat is er weinig aandacht voor.’

  Bezwijken
  Het is een raadsel hoe het spel op straat is beland. Gamejournalisten ontvangen de spellen regelmatig voordat ze officieel verschijnen, maar dat gebeurt op een zwaarbeveiligde manier. Waarschijnlijker is een fout in de fabriek waar de schijfjes worden gedrukt, of in de opslagplaatsen waar ze vervolgens worden bewaard. ‘Blijkbaar kan iemand zich dan niet beheersen’, zegt Dierckx. ‘Dat ze bezwijken aan de gedachte: ik heb hier Killzone 3 en de rest van de wereld heeft ’m pas over een maand.’

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img