More

  [Art&Stijl] Robin Keijzer: “Mijn strip is als een fighting game”

  Control coverartist Robin Keijzer heeft zijn eerste comic uitgebracht. In ‘Splash VERSUS Clean’ draait het verhaal om een goudvis in een waterbubbel (Splash) die vecht tegen een robot die is gemaakt van een wasmachine (Clean). Een uitzinnige verhaallijn die je alleen in een stripboek tegenkomt, of in een game. Laat Keijzer nou geïnspireerd zijn door beide kunstvormen (ja inderdaad, kunstvormen): “Ik groot fan van fighting games, maar een nog groter fan van zogenaamde ‘battle strips’. Daarin gaat het voor een groot gedeelte om gevechten tussen 2 of meer karakters. Denk bijvoorbeeld aan de mangas Naruto, Full Metal Alchimist, Battle Angel Alita of Berserk. De beter betere ‘battle strips’ gaan vaak over karakters die een goeie interactie en dynamiek met elkaar hebben. Dus daar zoek ik dan zelf ook voortdurend naar, maar probeer er wel altijd humor in te verwerken.”

  Lees na de klik over de totstandkoming van de Splash VS Clean.

  “Al mijn concepten beginnen vanuit een enkele schets. In dit geval ging het om een schets waarbij Splash en Clean elkaar tegelijkertijd raakten in een gevecht, waarbij splash een hoop water verloor. Dit idee had wel potentie vond ik. Vervolgens ben ik meer gaan schetsen en heb ik het idee uitgebreid. En dat doe ik dan een beetje tussen andere projecten door totdat ik een stuk of 30 van die schetsen heb. Dan scan ik het geheel in en dan ga ik de plaatjes aan elkaar puzzelen in photoshop, totdat er een lopend storyboard ligt van een stukje scène. En als dat bevalt dan ga ik echt een verhaal schrijven, de karakers verder uitdiepen enzo. Dan is het stripproject officieel van start gegaan.”

  Verhaal

  “Uiteindelijk gaat het verhaal nu over het volgende: Wanneer ‘Clean’ tijdens het super stripper concert een glas Mexicaanse melk besteld, raakt hij is gesprek met ‘Splash’. Tijdens dit gesprek blijkt al snel dat ze beide een oogje hebben op de zangeres van de stripperband en – dronken als ze zijn- leid dit tot ruzie. Beide karakters benutten vervolgens hun ‘speciale eigenschappen’ ten volste om de ander tot puin te slaan. Hierbij houden ze weinig rekening met de zaal vol fans, waardoor die al snel het slachtoffer word van hun acties. Of sterker nog, ze worden zelfs gebruikt om mee te slaan…”

  Test case

  “Deze comic, naast dat ik het een leuk verhaal vond, is ook een van mijn twee test cases voor een groter project. Ik kom natuurlijk uit de gamesindustrie en ben bekend met de workflow en problemen daar. Maar het maken van strips brengt weer unieke ‘problemen’ met zich mee waar ik even alert voor moet zijn. Je komt al die problemen pas echt tegen als je eenmaal daadwerkelijk iets hebt gemaakt. Maar het ging allemaal vrij goed en ik ben erg blij met het resultaat. Dus ik ben helemaal klaar voor de volgende comic!”

  Bestel de comic hier of hier.

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img