More

  [Column]Reinout te Brake: Minder is goed!

  Deze column is van Reinout te Brake, oprichter MMO Life en (ervarings)deskundige op het gebied van Games en Investeerders

  Hoeveel investering vraag je als gamesbedrijf? Een vraag die vaak aan mij wordt gesteld. Mijn antwoord is veranderd door de jaren heen. Er was een tijdje dat ik geadviseerd zou hebben dat je moet zorgen voor meer dan voldoende cash om je ambities waar te maken. Je weet immers nooit of je hierna nog investeringen kunt krijgen door bijvoorbeeld het economische klimaat. Vandaag de dag zie ik dat anders!

  Het is mij door de jaren heen duidelijk geworden dat bedrijven met teveel financiering soms te makkelijk omgaan met budgetten en bijvoorbeeld vrij makkelijk ook dingen uitbesteden die anders intern zouden worden opgepakt. Ik durf zelfs te beweren dat het ten koste gaat van de ‘fighting spirit’ en creativiteit. Het is daarom dat ik zeg dat je niet met te weinig geld moet beginnen, maar zeker niet met teveel.

  Hoe weet je zeker dat de financiering die je ophaalt, voldoende is en je dus niet gelijk heel veel procenten gaat kosten. Er zijn veel ondernemers die mooie excel sheets opsturen, maar deze niet goed bestuderen. Er staan standaardbedragen in voor overhead en andere kostenposten. Een extern iemand heeft deze sheet gemaakt en voor alle zekerheid de kosten hoog ingeschat, opdat het logisch lijkt dat JIJ, de ondernemer, een half miljoen euros kunt vragen bij investeerders.
  Je zult zien dat het slimmer is om je bedrijf strak te financieren (weliswaar met goede waardering) en hierdoor in een latere fase nog steeds voldoende ruimte te laten voor extra rondes zonder gelijk de controle over je bedrijf kwijt te raken.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img