More

  [Column] 'Van gamen word je gestoord!' Nee, van slechte berichtgeving!

  De column komt deze maandag van Harry Hol, chef online van deze site.

  Het is ook eigenlijk te lekker om te laten liggen. Zelfs de gespecialiseerde gamespers springt er gretig op: kinderen krijgen psychische problemen als ze te veel gamen. Dat moet natuurlijk breed uitgemeten op de voorpagina. Zie je wel: we zijn toch met iets ‘schadelijks’ bezig. Oppassen! Klikken!

  Een klik verder lezen we dat onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen die meer dan twee uur per dag gamen of televisiekijken grotere kans hebben op psychische problemen. Hee, wacht even… “of televisiekijken”? Dat stond niet in de kop! Er stond dat je van te veel gamen richting psychische hulp moet rennen.

  Dus het gaat eigenlijk helemaal niet om gamen? Het gaat dus om kinderen die lange tijd met media bezig zijn. Dat is me toch wel even een verschil. Vooral in een tijd waarin politici een gameverbod legitimeren met onderzoeken die juist tot het tegenovergestelde oproepen, is dit niet handig.

  Als dan journalisten items op hun website plaatsen, die ongenuanceerd roepen dat gamen slecht is, werp je alleen maar meer olie op het vuur. Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel lijkt me op zijn plaats.

  ‘Maar denk aan de kinderen!’ roepen sommigen nu:’Als gamen slecht is moeten ouders dat weten!’. Ja natuurlijk moeten ouders goed geïnformeerd worden. Met de nadruk op ‘goed’.

  Wat hebben ouders er aan als je hen bangmaakt met onvolledige informatie en een ‘waar rook is, is vuur’ gevoel?

  Juist onderzoeken zijn van die verraderlijke dingen, waar je als journalist zorgvuldig mee om moet gaan: wat is er precies onderzocht? Hoe hebben ze dat gedaan? Wat vinden andere wetenschappers in dat werkveld van deze resultaten?

  ‘Maar dan maken we het nieuwtje kapot! Dan is het niet smeuïg meer!’ Ja, als je dit soort nuances er op loslaat, blijft er van het ‘nieuwsfeit’ weinig over. Er blijkt dan dus (opnieuw) niets aan de hand wat niet eerder duidelijk was (dat je de kids niet eindeloos lang achter de TV moet planten).

  ‘Maar we zijn toch maar een gamessite?’ Tja. Hoe serieus neem je jezelf als informatiebron, als je diezelfde informatie niet wilt checken en bovenal niet wilt duiden? Juist journalisten, die beter moeten weten omdat ze ons medium games wel door en door kennen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Of willen we straks echt dat de politiek met deze ongenuanceerde berichten in de hand onze hobby naar de Filistijnen reguleert?

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img