More

  [Serious&Applied|Column] Ranj-CEO Michaël Bas: "Geen schijn van kans"

  [MAG2WEB-correctie — Klik hier voor het artikel “Serious games als entertainment”]

  “In verband met de kosten is er voor gekozen de pilot van de videogame te laten maken door de Hogeschool van D in K.” Dit bericht vond ik net voor mijn vakantie in mijn mailbox. Ik was al een tijdje bezig met deze klant en had me uitgesloofd om goede ideeën te verzinnen en zelfs een gratis brainstormsessie voorgesteld. Voor niets dus.

  Vervolgens duikt hij met je vrouw het bed in. En jij? Jij had geen schijn van kans.

  De serious games-wereld in Nederland is erg klein. Iedereen kent iedereen. Dat heeft voordelen. We werken nauw samen met onderwijsinstellingen, kenniscentra en onderzoeksinstituten die worden bevolkt door aardige mannen en vrouwen die het beste willen voor hun achterban. Vrienden vaak. We zijn afhankelijk van elkaar en die relatie is dus belangrijk.

  De laatste tijd heb ik een aantal keer mee­gemaakt dat deze partners zich steeds meer op ons terrein begeven. Zo ontwik­kelde een onderzoeksinstituut op hetzelfde moment een commercieel product vergelijkbaar met dat van ons. Een hogeschool profileerde zich op een forum als ‘professionele ontwikkelaar’. Weer een andere produceert voor opdrachtgevers volwaardige serious games.

  Daar lijkt niets mis mee, maar het probleem is dat deze instellingen volledig worden gefinancierd door de overheid. Daar kan de industrie nooit mee concurreren. Die moet de lonen betalen van hun ex-studenten.

  Weet je hoe dat voelt? Dat voelt alsof je een vriend een tijdje in je gezin opneemt zodat die kan ervaren hoe dat is, vrouw, kinderen enzo. Vervolgens duikt hij met je vrouw het bed in. En jij? Jij had geen schijn van kans. Jouw vrouw kent jou ondertussen als die vent die snurkt, scheten laat en een dijk van een ochtendhumeur heeft omdat de kinderen je ’s nachts uit de slaap houden. Geen schijn van kans.

  Overigens is het altijd verstandig Fugu te eten in een gerenommeerd Japans restaurant en niet bij een regionale horecaopleiding.

  Michaël Bas /// bas@ranj.nl
  Bas is CEO van Ranj Serious Games.

  Deze column is tevens gepubliceerd in Control 20.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img