More

  [Business&Finance|Column] Reinout te Brake — oprichter MMO Life

  [MAG2WEB-correctie — Klik hier voor het artikel “Zet in op zoveel mogelijk platformen”]

  Je begint een gamesbedrijf en je zoekt investeerders. De eerste vraag vanuit investeerders is altijd: “Hoeveel euro zoek jij voor jouw bedrijf?” Stel, jouw antwoord is bijvoorbeeld 150.000 euro, dan komt de vervolg-vraag: “Wat is jouw waardering?” Laten we uitgaan in dit voorbeeld dat jij vindt dat je waardering 500.000 euro is. Dan komen er vervolgens de termen als als bijvoorbeeld ‘pre-money’ en ‘post-money’. Zojuist ben je in het traject gestapt dat het belangrijkste moment van je bedrijf is -naast de verkoop van je bedrijf- namelijk de start en opzetfase. Doe je dit goed, dan zul je in de toekomst makkelijk kunnen doorpakken met verdere investeringen en verkoop van je bedrijf.

  Investeerders doen dit soort deals dagelijks en zijn bedreven in hetvergelijken met andere soortgelijke bedrijven met financieringsaanvragen. Je komt nu in een molen terecht waarbij het uiteindelijk gaat om een goede start te krijgen van je bedrijf. Hiervoor is geld nodig. Zonder geld, geen bedrijf. Echter, veel ondernemers denken dat het gaat over waardering. Maar hoe hoger je inzet, des te lager de kans is (zeker in de huidige markt) dat je een investering krijgt. Hoe belangrijk is dan je waardering in het begin. Mijn persoonlijke mening is dat als je een start creëert door middel van extern geld dat waardering niet het belangrijkst is. Een investeerder wil ook dat jij, als ondernemer, happy bent en is niet geïnteresseerd om jouw je aandelen te ontnemen. Sterker nog, de investeerder is erbij gebaat jou verder te helpen met raad en daad. De hele onderhandeling is echter een exercitie die noodzakelijk is. Hou er rekening mee dat beide partijen hier happy uit moeten komen zodat jullie in de toekomst goed kunnen samenwerken.

  Reinout te Brake /// reinout@mmolife.org
  Oprichter MMO Life en (ervarings)deskundige op het gebied van Games & Investeerders

  Deze column is tevens gepubliceerd in Control 20.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img