More

  [Column] Glimlachers — het gaat te goed met ons…

  Deze column verschijnt in Control 020.

  De faillissementen vlogen ons om de oren: Coded Illusions, Streamline Studios, Playlogic. Grote gamesstudio’s die hard crashten op de bodem van de economische conjunctuur. “Doom impending” voor de Nederlandse gamesindustrie en ditmaal zou het geen spelletje zijn.

  Geweldig! Niets dat zo lekker leest of zoveel traffic genereert als het faillissement van een vooraanstaand gamesbedrijf. Ok, we zullen het voortaan zonder hun advertenties moeten doen, maar het schrijft wel lekker weg, zulke rampverhalen.

  Maar dan… Gamescom. De enorme Duitse gamesexpo met zijn forse, zakelijke appendix. Tientallen Nederlandse bedrijfjes en bedrijven zwommen tegen de stroom in naar Keulen. Zaken doen, deals sluiten en diensten verkopen, tegen beter weten in en tijdens economisch onweer. Dat onweer bleek echter een lekker voorjaarszonnetje. En die tegenstroom een laf Limburgs beekje. Bah!

  Om een lang verhaal kort te maken: we hebben twintig gesprekken lang tegen glimlachers moeten aankijken. Van die hoofden voorzien van een iets te blije mond. En die monden zaten dan in het gezicht van ondernemende gamesdevelopers die zojuist een deal hadden gesloten of daar slechts een handtekening van verwijderd waren.

  Dat drama… dat gaan we wel missen

  Het gaat veel beter met de Nederlandse gamesindustrie dan goed voor ons is. Maar ach, goedlopende bedrijven hebben ook hardlopend personeel nodig. En dat zoeken ze dan weer via ons.

  Maar dat drama… dat gaan we wel missen. Misschien toch maar een telefoontje doen naar de schuldeisers van een zekere failliete Amsterdamse studio. En ze eens vertellen wie een van de (verrassende) sponsoren was van de GDC Europe…

  Matthijs Dierckx-Kuijper
  Uitgever en mede-oprichter van Control

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img