More

  Interview met Tweede Kamerlid Dibi over dreigend gamesverbod: "De minister beledigt de kamer met slechte onderbouwing. Ik ga debat aanvragen."

  Groenlinks Kamerlid Tofik Dibi is niet tevreden over de antwoorden die demissionair minister Hirsch Ballin gaf op zijn vragen. “De minister wil een algeheel verbod op ‘extreem gewelddadige games’ invoeren. Dat moet je dan wel heel goed onderbouwen. Dat hij dat niet doet vind ik beledigend. Hij maakt zich er wel heel makkelijk van af.” Hij wil een debat zodat de discussie nu voor eens en voor altijd voorbij is.

  Dibi hoopte dat de demissionair minister tot inkeer zou komen. “Maar hij gelooft hier blijkbaar echt in. Ik heb het gevoel dat het een ideologische kwestie is en helemaal niet gebaseerd op de werkelijkheid of op bestaand onderzoek.”

  Het kamerlid vindt dat het debat ook steeds besmet wordt door extreme incidenten. “Bij vreselijke gebeurtenissen zoals een schietpartij in een school wordt vaak zonder onderbouwing een relatie met games gelegd.”

  Buiten de maatschappij

  Waar hij zich ook erg aan stoort is dat de demissionair minister stelt dat een verbod op games minder maatschappelijke weerstand oproept dan een verbod op films. “Hij denkt blijkbaar dat gamers een kleine groep zijn die buiten de maatschappij staan. Sowieso zie ik dat veel politici dat denken. Die zien games niet als iets ‘main stream’.”

  “Het is frappant dat de minister van Justitie, die voor de rechtstaat moet staan, en iedereen gelijk moet behandelen, nu opeens toch uitzonderingen wil maken. Hij voelt zich hierin gesteund door eerdere kamervragen van de PvdA en de SGP die al eerder suggereerden dat bepaalde games verboden moeten worden.”

  Dibi is overigens niet verbaasd dat Hirsch Ballin probeert om over zijn eigen fout heen te stappen. Hirsch Ballin beriep zich in eerste instantie op een onderzoek van Peter Nikken dat volgens hem een gameverbod legitimeert. Control sprak met Nikken, die aangaf dat zijn onderzoek juist het tegenovergestelde uitwees. “Je ziet vaker dat een minister zijn eigen fouten negeert en dan maar iets er bij pakt wat wel zijn punt bewijst.”

  Slijter

  “Ik vind het wel prima dat de winkeliers onder druk worden gezet om de leeftijdsgrenzen beter te handhaven. Je kunt ook zeggen: drie keer de fout in en we sluiten je winkel. Maar om dan meteen dingen algeheel te verbieden? Zou een minister ooit voorstellen om in heel Nederland alcohol te verbieden als een slijter het aan minderjarigen verkoopt?”

  Debat

  De volgende stap is het aanvragen van een debat, waar Dibi veel zin in heeft. “Ik heb daarvoor wel een meerderheid nodig, maar het ziet er naar uit dat die er wel gaat komen. Vervolgens wil ik een motie indienen om deze donderwolk voor eens en voor altijd weg te werken.”

  Mocht die meerderheid er zijn, zou een debat tussen nu en drie weken plaatsvinden. ///


  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img