More

  GDC Europe 2010: “Luister eerst naar je hart, dan pas naar je hoofd”

  Don Daglow is een industrieveteraan die al in de business zat toen het gameslandschap nog lekker overzichtelijk was (denk Atari 2600-era). Nu is er een overweldigende hoeveelheid platformen en sociale netwerken waarop developers games kwijt kunnen. Hoe kun je nou een fatsoenlijke business bouwen op zoveel versplinterde platformen? Het antwoord van Daglow is verrassend: “Luister in eerste instantie naar je hart en laat pas in een latere fase het hoofd toe.”

  De oude developer had meer mooie uitspraken in petto. Wat dacht je van ‘Don Daglow’s Law of Storytelling’? “A character, backstory and setting are passengers in a game, gameplay is the driver.” Of onze persoonlijke favoriet: “Een van de belangrijkste figuren in gamesdesign is Ferris Bueller. Hij laat zien dat een briljante geest soms moet worden gebruikt om de regels te breken.”

  Naar bed gaan

  Daglow deelde zijn visie op hoe je tot een zinnige beslissing komt over wat voor game je maakt en op welke platform je die uitbrengt. Bedenk eerst wat voor soort game je wilt maken en luister daarbij naar je hart. “Wat ligt het dichtst bij je? Wat ken je door en door en wat wil je graag maken? Met welk game idee ga je ’s avonds naar bed en word je de volgende dag weer wakker? Dat is de game die je moet maken.” Vervolgens begint de zoektocht naar het juiste platform. Ook dat is een zaak van het hart. “Heb je een onbedwingbare liefde voor de iPhone? Of PlayStation? Dan wordt het ontwikkelproces ook leuker.”

  Las Vegas

  Het wordt nu tijd om het hoofd toe te laten en te kijken of je logische keuzes hebt gemaakt. Is de liefde gerechtvaardigd? Is jouw gekozen platform de juiste plek? Installed base groot genoeg? Worden jouw genre games daar wel goed verkocht? Vervolgens komt geld om de hoek kijken. “Hoeveel geld kun je uitgeven zonder dat het pijn doet?” Of anders gezegd: “Neem nooit meer geld mee naar Las Vegas dan dat je bereid bent te verliezen.”

  Ferris Bueller

  Daglow waarschuwt tegen het te strikt volgen van regels. Je kunt jezelf op die manier uit elk mogelijk project praten. “Soms moet je als Ferris Bueller tegen alle logische regels ingaan. Kijk naar de Wii, Guitar Hero of FarmVille. Als je het logisch bekijkt, was een te voorzichtig bedrijf nooit aan deze succesvolle producten begonnen.” Hij sluit af met een dringend advies: “Set Free the Mad Scientist in you!”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img