More

  GDC Europe 2010: Geen vervolg op Heavy Rain (maar wel een nieuwe game)

  David Cage, de man achter de interactieve film Heavy Rain, wil geen vervolg maken op de zowel kritisch als commercieel succesvolle titel. “Ik wil dat mensen uitkijken naar de volgende ‘Cage’ game, niet naar het zoveelste vervolg.”

  Cage voegt daar aan toe dat dit geen ego kwestie is. “In de gamesindustrie zijn de spellen het merk. Ik wil dat de makers het merk worden, net als bij andere vormen van entertainment. Mensen kijken uit naar de volgende film van Nolan of Spielberg. of het volgende boek van een populaire schrijver. Ik wil daarom geen Heavy Rain 2 maken, maar een heel nieuw project.”

  Geen speelgoed

  Games moeten volgens hem kunst zijn en geen speelgoed. “Voor kunst mag je ook ‘entertainment’ denken. Een game moet je emotioneel raken. Ze moeten volwassenen bereiken. Niemand probeert dat. De huidige industrie richt zich op kinderen en tieners. Emotie en verhaal zijn de sleutel. Bij een film gaat het toch ook niet om de techniek Je haalt het plezier niet uit het zien van bewegende beelden maar uit wat je voelt. Dat kan ook bij games.” Games hoeven volgens Cage niet moeilijk te zijn om te amuseren “Je hoeft niet altijd een doel of punten te halen. Als volwassene heb je niet zo veel tijd. Je wil snel iets leuks beleven en iets voelen. Ik denk dat we dat goed hebben gedaan met Heavy Rain.”

  Voor Cage gaat het daarom om de reis, en de manier waarop de keuzes van de speler die reis beïnvloeden. “We bieden spelers een ervaring waar ze een emotionele betekenis uit kunnen halen.”

  Adults Only

  Tijdens zijn toespraak haalt de gamemaker nog even uit naar censuur op spellen. “Waarom wordt ons medium anders beoordeeld dan andere?” Hij toont foto’s van diverse standbeelden, zoals de David van Michelangelo, die onder het huidige ratings systeem een Adults Only stempel zouden verdienen, en toch op publieke plekken staan. “In het Louvre komen dagelijks schoolklasjes kijken naar het schilderij van het geslacht van een vrouw. Het Louvre zou als game dus ook 18+ zijn.”

  Hij haast zich om toe te voegen dat hij ook wel weet dat de context anders is, en dat hij het met een knipoog bedoelt. “Maar games moeten volgens dezelfde standaard beoordeeld worden als film. Smaakvol naakt dat zonder enig probleem tijdens prime time op tv mag, krijgt in een game onmiddellijk een 18+ label. Dat is absurd.”

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img