More

  [Column] "Staand bier drinken" door Matthijs Dierckx

  De MaandagColumn komt vandaag van Matthijs Dierckx-Kuijper, mede-oprichter en uitgever van Control.

  Amsterdamse lanceerde vorig jaar het idee om op terrassen ‘staand drinken’ te verbieden. Cafébezoekers, door het rookverbod naar buiten gedwongen, mochten wel staand een sigaretje roken – maar niet met een glas bier in de hand. Wie een slok wilde nemen, moest eerst even gaan zitten. Absurd? Natuurlijk, maar de regel kwam er wel.

  De Gamemania als georganiseerde misdaad. Absurd? Ja, natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat de wetgeving er niet komt.

  Absurde ideeën worden wel vaker in de praktijk gebracht. Een cartoonist met tien agenten van zijn bed lichten omdat iemand zich beledigd voelt? Het gebeurde op 13 mei 2008. Schilderijen van schattige varkentjes uit een polikliniek verwijderen omdat sommige patiënten niet van die dieren houden? Het gebeurde op 22 juli 2010. De hoogst verantwoordelijke bewaker van de Nederlandse wetenschap die docenten biologie oproept religieuze ideeën te onderwijzen in plaats van wetenschappelijke? Het gebeurde op 1 maart 2005. Een minister van Justitie die dreigt met wetgeving om een misdaad te maken van de verkoop van Killzone, Red Dead Redemption en Grand Theft Auto? Het gebeurde op 28 juni 2010.

  De Gamemania als georganiseerde misdaad. Absurd? Ja, natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat de wetgeving er niet komt. De minister doet ons echter ongewild een handreiking. Via een reeks aantoonbaar onjuiste argumenten en hallucinerend kromme redeneringen komt de minister namelijk ook tot de conclusie dat een verbod op games op minder weerstand zal stuiten dan het criminaliseren van films. Mooi. Dat betekent dat bij voldoende weerstand het zoveelste Haagse verbod van de baan is.

  Kabaal maken dus. Wij zijn alvast begonnen. Zelf mocht ik voor de NOS camera’s uitleggen wat het probleem was en een collega startte de online petitie “Stop de Boekverbranding 2.0”. Tienduizend handtekeningen waren genoeg om het Amsterdamse verbod op ‘staand bier drinken’ van tafel te krijgen. Laten we dat proberen te evenaren. Ondertekenen dus die petitie als je volgend jaar Killzone 3 wil kopen zonder kans op een strafblad.

  Deze column verscheen eerder in Control 019.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img