More

  GDC Europe 2010: “Outsourcing is fun nowadays” & the Return of Streamline Studios

  Het leek niet helemaal op zijn plaats om Alexander Fernandez, oprichter van het vorig jaar failliet verklaarde Streamline Studios (archief Control), een paneldiscussie te laten leiden met als ondertitel: Keys to Success. Maar waar de Nederlandse tak van Streamline ten onder is gegaan, blijken andere filialen het beter te doen. Het bedrijf bestaat dus nog en maakt tijdens de GDC Europe opvallend reclame voor zichzelf.

  De paneldiscussie behandelde de voor- en nadelen van outsourcing, maar met twee vertegenwoordigers van outsourcebedrijven (Charles Speyer van Glass Egg Digital en Stefan Baier van Streamline Studios) en een tevreden klant (Jens Vielhaben van Crytek) was er van een kritische noot geen sprake.

  De panelleden hebben de afgelopen vijf jaar een toename gezien in de acceptatie van outsourcen. Baier van Streamline: “De financiële crisis heeft de afgelopen jaren veel slachtoffers gemaakt en traditionele manieren van development staan onder druk. Outsourcen is een manier om de kosten naar beneden te krijgen, maar outsourcebedrijven proberen steeds meer een partner te worden in gamesdevelopment. We proberen steeds meer samen te werken en een langlopende relatie aan te gaan, waarin we delen in de risico’s en daardoor ook delen in de successen.”

  Gedeelde desktop

  Crytek heeft heel veel productiewerk uitstaan aan verschillende bedrijven over de hele wereld. Het uitzetten en bijhouden van al die assets is een enorme klus. Jens Vielhaben: “Het is cruciaal dat je heel gedetailleerd uitlegt wat je wilt. Communicatie is de belangrijkste factor voor succes. Deel bijvoorbeeld desktops zodat je allebei kunt zien waar je aan werkt. Ga langs bij de studio en maak kennis met het team, leer hun technologie kennen en deel je eigen tech en tools. Om alle opdrachten buiten de studio te tracken, gebruiken we nu nog prehistorische software als Excel, maar we zijn bezig met het schrijven van handige programmatuur.”

  Op de vraag hoe je succes meet bij een outsourceproject, blijkt Charles Speyer een pragmaticus: “Als je na een project opnieuw wordt ingehuurd, weet je dat het een succes was.”

  Stresstest

  Jens Vielhaben heeft nog wel een tip voor bedrijven die denken aan outsourcen: “Voordat je investeert in een relatie met een outsourcebedrijf moet je eerst heel grondig testen of het jouw wensen aan kan. Doe dus niet alleen een simpele test om te zien of de kwaliteit goed genoeg is, maar onderwerp ze ook aan een echte stresstest. Kunnen ze kwaliteit leveren binnen een strikte tijd zonder al teveel bijsturing?” Maar als dat eenmaal uit de weg is, kan het je leven makkelijker maken: “Outsourcing is fun nowadays!”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img