More

  Top 5 Controllers

  Hardcore gamers houden hun hart vast: waar gaat dat heen met al die motion controllers? Wie zit er te wachten op dansen voor de televisie? Blijkbaar heel wat mensen, getuige het succes van de Wiimote. Nieuwe manieren van input geven blijkbaar een boost aan gaming. Vandaar deze week top 5 controllers voor gameconsoles.

  5. De Atari stick

  Voor een hele generatie gamers is deze stuurknuppel even iconisch als Pac Man. Met maar liefst een vuurknop, en een knuppel die zo stug was dat je er kramp van kreeg.

  4. De NES control pad

  Voor Westerse gamers was dit wel even wennen: waar was de knuppel? Maar de eenvoudige vierpuntsbediening was subliem voor de bijgevoegde game Super Mario. Al snel bleek dit een perfecte basis om op voort te borduren.

  3. De N64 controller

  Hij zag er meer uit als een exotische sex toy dan een controller maar de drie punten gaven verschillende manieren van houvast die voor diverse manieren van gameplay perfect functioneerden. Nintendo voegde ook een analoge stick toe en via een uitbreiding (de Rumble Pak) force feedback.

  2. De Playstation Dual Shock

  De eerste Playstations gingen nog vergezeld van besturingskastjes die niet zo heel ver verwijderd waren van die van de NES: geen analoge besturing, geen force feedback. De Dual Shock was echter een samensmelting van vele ideeen die bijzonder comfortabel in de hand lag. Met de twee analoge sticks was bewegen door een 3D landschap opeens een heel stuk prettiger. Gek eigenlijk dat de Dual Shock niet leidde tot betere FPS besturing. Daarvoor moeten we naar nummer 1:

  1. Classic Xbox controller

  Enorm groot, lomp en zwart. Maar tegelijk enorm comfortabel, gevoelig en precies. We willen niet zeggen dat dit de beste controller ooit is (want de 360 pad is een enorme verbetering) maar deze kolos was wel perfect voor schietspellen. Een spel in het bijzonder zorgde voor een bedieningsrevolutie die we nog steeds voelen: HALO. De Halo controls waren de eerste die duidelijk maakten dat FPS games ook op een TV speelbaar waren. Gewoon door de linker stick te gebruiken voor lopen en de rechter voor de camera. De trekkers onder beide wijsvingers maakten het geheel af. Een doorbraak dus.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img