More

  Game tegen post-traumatische stress in voorstelling

  De eindexamenvoorstelling ‘Dwaal’ en het eerstejaars urban game project ‘Lens’ van de Faculteit Theater, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), staan van 22 t/m 28 juli op het internationale theaterfestival in Beirut. Lens is een project van studenten van de afstudeerrichting Design for Virtual Theatre and Games (DVTG). Zij maakten deze provocerende urban game waarbij de spelers onderdeel zijn van een experiment om de effecten van post-traumatische stress te verminderen.

  De faculteit onderhoudt al jaren nauwe contacten met de universiteit die het festival organiseert, maar negatieve reisadviezen belemmerden persoonlijke uitwisseling na het (voor beide partners indrukwekkende bezoek) van een groep theatervormgevers uit Utrecht in 2005. De reis is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Beirut.

  De projecten die naar Libanon afreizen, weerspiegelen het interdisciplinaire karakter van de Faculteit Theater in Utrecht. Schrijvers, acteurs, docerend makers en (digitale) vormgevers hebben bijgedragen aan de producties en gaan samen op pad. Begeleidend docent is Trudi Maan. Maan is theatervormgever/theatermaker en maakt deel uit van een netwerk van theatermakers in Arabische landen. Ze is al jaren verbonden aan de Faculteit Theater en sinds 1 juli hoofddocent bij de studierichting Theatre Design. Voor studenten en hun begeleiders is het een inspirerend en indrukwekkend avontuur. Hun belevenissen in Libanon – en de voorbereiding daarop – zijn te volgen op het Blog.

  Voorstelling ‘Dwaal’ Gaat over een ontmoeting, waarin de realiteit en de theatrale werkelijkheid elkaar steeds opzoeken. De codes daarbinnen worden onderzocht. Twee personages worstelen met hun verlangen naar vrijheid en de consequenties van het toegeven daaraan. Regie is in handen van onlangs afgestudeerd docerend theatermaker Margit Odems.

  Het festival verwelkomt meer dan 200 theaterstudenten met hun docenten vanuit verschillende stromingen en stijlen. Naast de Nederlandse studenten en de Libanese studenten komen andere gasten uit Turkije, Marokko, Tunesie, Egypte, Koeweit en Syrie. Website: www.lautheatre.com

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img