More

  Wetenschapper Peter Nikken: "Hirsch Ballin heeft gewinkeld in mijn onderzoek"

  Minister Hirsch Ballin baseert zijn ideeën over een verbod op ‘extreme games’ op een boek uit 2007, getiteld Mediageweld en Kinderen, geschreven door Peter Nikken. Wij spraken met deze onderzoeker en vroegen hem wat hij vindt van de interpretatie door de minister van zijn werk.

  “Ik vind het vreemd dat de minister nu stelt dat games erger zouden zijn dan films. Maar als ik de brief lees die hij aan de kamer heeft gestuurd lijkt het alsof dat vooral een pragmatische keuze is van hem. Ik heb inderdaad geschreven dat er verschil is tussen games en films, en dat je geweld in een game intenser kan beleven omdat je zelf actief meedoet. Maar dat nuanceer ik in de daarop volgende hoofdstukken. Dit sterkere effect is er bij sommige kinderen. Ik benadruk in mijn werk dat het vooral belangrijk is dat opvoeders voor context zorgen en bepalen waar hun kind wel of niet mee om kan gaan.”

  Dat de minister juist een deel van mijn werk citeert, maar de nuances weglaat vind ik opmerkelijk

  “De effecten die bij sommige kinderen optreden zijn bijvoorbeeld pesten, slaan en schoppen. Er is echter geen één op één relatie aangetoond. Het heeft heel veel met de omstandigheden te maken. We kunnen met zekerheid zeggen dat er effecten optreden, maar het is zeker niet zo dat ieder kind dat geweld ziet ook gewelddadig wordt. Er is geen enkele correlatie tussen gewelddadige beelden zien en groot crimineel gedrag zoals moorden, bankroof of dat soort zaken. Dat de minister juist een deel van mijn werk citeert, maar de nuances weglaat vind ik opmerkelijk.”

  “Ik zie geen enkele heil in het verbieden van games. We hebben al wetten die het aanzetten tot haat en kinderporno verbieden. Daar is geen extra wetgeving voor nodig. Er is volgens mij ook geen enkele reden om games harder aan te pakken dan films Op dit moment is er in Nederland de Kijkwijzer en PEGI. Beide systemen functioneren, en geven de ouders informatie waarop zij kunnen beslissen wat voor materiaal ze wel of niet toestaan. We moeten vooral ouders goed informeren, en zorgen dat ze zelf kritisch zijn op welke films of games hun kinderen mogen zien.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img