More

  SP Tweede Kamerlid Arda Gerkens: "Makers moeten zich sterker opstellen"

  Ter afsluiting van onze serie Haagse Spelletjes, de SP en wel in de vorm van Tweede Kamerlid Arda Gerkens. “De gamesindustrie is belangrijk voor Nederland, en krijgt naar mijn mening te weinig aandacht van de overheid.”

  “De gamesindustrie is belangrijk voor Nederland, en krijgt naar mijn mening te weinig aandacht van de overheid. Aan de andere kant is het ook een industrie die self-sufficient is en op eigen kracht veel bereikt. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met de dance-scene die ook veel initiatief toont. Er is veel innovatie binnen de games sector, maar die komt volgens mij vooral uit de kleine ondernemingen. De SP wil juist kleine ondernemingen in het algemeen meer stimuleren.
  De creatieve industrie in Nederland is gebaat bij een herziening van het auteursrecht, maar een voorstel zoals ‘terugbrengen naar 10 jaar’ is in internationaal verband onmogelijk. Ik zie er meer in dat we een einde maken aan de heffingscultuur. Makers moeten zich sterker opstellen. Er zijn bijvoorbeeld geen sterke vakbonden van makers, zoals je dat wel in de VS ziet. Als daar schrijvers staken ligt de TV industrie plat. Ik zou willen dat in Nederland de creatieven zich sterker verenigden en zo voor hun rechten opkomen, in plaats van dat de entertainmentindustrie het auteursrecht uitmelkt.
  Als het gaat om de negatieve aspecten dan vind ik dat we gewelddadige spellen niet moeten verbieden. Er is voor zover ik weet ook nog niet uit onderzoek gebleken dat er een directe link is tussen gewelddadige spellen en agressief gedrag. Maar we moeten ouders wel beter informeren over de inhoud van games. De informatie die PEGI op de verpakking zet is prima, maar uiteindelijk schiet de handhaving op de verkoop aan kinderen nog wel te kort.
  Ik vind dat we onderzoek moeten blijven doen naar internet- en gameverslaving. Dat laatste is toch wat anders dan iemand die heel erg bezig is met een hobby als postzegels verzamelen. Ik hoor verhalen van kinderen die echt niet meer kunnen stoppen met spelen.”

  Lees alles over de komende verkiezingen op Control-online.nl/politiek en in de coverstory van Control #18.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img