More

  Top 5 videogame bevrijdingen

  Het is Bevrijdingsdag. Daarom zetten we deze week vijf klassieke videogame bevrijdingen op een rijtje. En natuurlijk zouden we hier met gemak ook een top 10 van kunnen maken, gezien de vele, vele bevrijdingen in games. Voel je dus vrij om deze lijst zelf aan te vullen.

  5) Smurf bevrijdt Smurfin

  Wie kind was in de jaren ’80 kent Smurf Rescue in Gargamel’s Castle. Deze ColecoVision game toverde graphics van ‘tekenfilm kwaliteit’ op het scherm, en was een wekelijks onderdeel van Han Pekel’s strip programma Wordt Vervolgd. Doel was simpel: jij stuurde jouw Smurf van links naar rechts door het landschap, en vervolgens door het kasteel van Gargamel om daar de Smurfin te redden. Maar zoals het vrouwen in die tijd kennelijk betaamde, werd ze onmiddellijk daarna opnieuw gevangen en kon je opnieuw beginnen.

  4) Donkey Kong bevrijdt Donkey Kong Jr.

  Deze opmerkelijke twist in de Mario saga maakte dit keer van de loodgieter de boef en van de aap de held. Mario heeft Donkey Kong gevangen. DK’s zoon laat dit uiteraard niet op zich zitten en moet door een viertal schermen klimmen om zijn pa te redden. Het is een opmerkelijke keuze van Nintendo om de succesvolle held van Myamoto’s eerste kaskraker in de rol van antagonist te plaatsen. Maar het werkt, en geeft de speler een goede reden om als aap te spelen in een tijdperk waarin games zich niet druk maakten om motivatie.

  3) Solid Snake bevrijdt Meryl

  Metal Gear Solid op PS1 was een fenomenale techno thriller en nog steeds het hoogtepunt van de reeks. Het was ook een spel met twee mogelijke aflopen. Als Snake uiteindelijk gevangen wordt, en a la James Bond door Ocelot wordt gemartelt, bepaalt het uithoudingsvermogen van de speler of Snake’s partner-tegen-wil-en-dank Meryl het verhaal overleeft. Door zo snel mogelijk op de O te drukken weersta je de pijn. De Westerse versie was hierin overigens milder dan de Japanse. In die versie kostte het je bijna echt een vinger om deze test te doorstaan. Je beloning is evenwel gelijk: de zonsondergang tegemoet met Meryl achterop je sneeuwscooter in plaats van uber-nerd Otacon.

  2) Link bevrijdt Zelda

  Jongen ontmoet prinses. Prinses wordt ontvoerd. Jongen bevrijdt prinses. Dit is zo’n beetje het verhaal van iedere Zelda game. Ja, tuurlijk, Triforce bla bla bla. Niemand maakt zich druk om die Triforce. Hoe veel emoties investeer je in drie driehoeken? Zelfs de meest geobsedeerde wiskundige zal uiteindelijk moeten toegeven dat het redden van een meisje echt een betere motivatie is voor een game dan het in elkaar puzzelen van een geometrisch figuur. Het is dan ook altijd weer een epische gebeurtenis als het lukt om na tientallen uren puzzelen, vechten en nog meer puzzelen om eindelijk de naamdraagster van de serie weer uit de klauwen van Ganon te bevrijden.

  1) Mario bevrijdt prinses Peach

  Nee, echt dit verhaal is heeeel anders. Loodgieter ontmoet prinses. Prinses wordt ontvoerd. Loodgieter bevrijdt prinses. En krijgt taart. Zie je? Totaal anders! Link krijgt nooit taart! Maar afgezien daarvan is de bevrijding van prinses Peach misschien ook wel weer de grootste anticlimax in gaming. Want in tegenstelling tot Zelda is Peach een totaal oninteressante dame. Ja, goed ze kan blijkbaar geweldig taart bakken, maar dan is het echt makkelijker om even naar de multivlaai te lopen in plaats van steeds ‘the princess is in another castle’ te horen. Bij Mario gaat het ook niet over het bevrijden van de prinses, maar om het bevrijden van het kind in jezelf. De fantasievolle werelden, het gevoel van ontdekking en de vrolijke magische sfeer geven een ongekend gevoel van vrijheid.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img