More

  D66: "Games passen echt bij D66-stemmer"


  D66 is de enige politieke partij die games expliciet vermeldt in het verkiezingsprogramma. Wij spraken daarover met Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor deze partij. Van der Ham vindt games ‘echt passen bij de D66 stemmer’ en heeft opmerkelijke ideeën over het stimuleren van de sector. Zo vindt hij dat de publieke omroepen verplicht animatieseries van Nederlandse bodem moeten afnemen. Waarom? Lees het hele gesprek na de break.
  “Wij hebben de gamesindustrie uitdrukkelijk opgenomen in ons verkiezingsprogramma omdat het een ontzettend belangrijke sector is. Wereldwijd gaat daar zo’n 25 miljard dollar in om. Dat is dus een heel lucratieve industrie waar Nederland veel aan kan hebben. Ons land is een internationaal knooppunt op het gebied van ICT. Bovendien is Nederland heel sterk op het gebied van visuele vormgeving. Want hoewel we een klein taalgebied hebben, is onze beeldtaal internationaal. Dat was al zo in de tijd van de oude meesters, en nu nog. Games zijn daar een logisch verlengstuk van. Net zoals bijvoorbeeld de Nederlandse filmindustrie dat is, en in het bijzonder animatie. Ik vind dat we van Nederland een kweekvijver moeten maken van grafisch talent. De publieke omroepen moeten daar een rol in spelen. In Denemarken is de omroep bijvoorbeeld verplicht om animaties van eigen bodem af te nemen. Als je dat in Nederland ook doet, zorg je er voor dat getalenteerde animators een reden hebben om hier te blijven. Hun talent kan dan doorstromen naar de gamesindustrie.

  Er is nog een reden dat wij deze industrie prominent naar voren schuiven. Ander partijen benadrukken namelijk vooral de negatieve kanten. Net zoals ze dat doen bij dance events. Wij vinden dat games, net als het nachtleven, een belangrijke positieve factor zijn. Ik denk ook dat games en dance deel zijn van de ‘way of life’ van een D66-stemmer.

  Natuurlijk zijn er ook negatieve aspecten. Die zijn er altijd. Of het nu gaat om sport, film, tv of games. Dat moet je in de gaten houden, en er misschien tegen optreden. Maar eerlijk gezegd vind ik als liberaal dat je je daar niet al te snel als overheid mee moet bemoeien.

  De gamesindustrie is vooral een enorme kans voor Nederland. Het is een lucratieve industrie die veel werkgelegenheid op kan leveren. Het is ook een industrie die het goed doet en geen overheidssteun nodig heeft. “

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img