More

  Piraten Partij: Copyright terugbrengen naar vijf jaar

  De jongste partij van Nederland heeft een gamedesigner op nummer 2 van zijn lijst staan. Control stelde Eva Jobse (naast politica werkzaam bij Virtual Fairground) waarom een gamemaker zich bij de piraten aansluit.

  “Het zijn niet de piraten die de industrie verpesten. Dat doet de grote industrie zelf. Door gewone gebruikers aan te klagen voor het downloaden, terwijl ze zelf geen alternatieven bieden. Ook bestrijd ik de theorie dat iedere kopie meteen gederfde inkomsten zijn. En DRM is ook een enorm obstakel. Daarmee tref je alleen de gebruikers die een product aanschaffen. Juist de piraten strippen dat soort vervelende dingen meteen uit de software.”

  Als ontwikkelaar heeft ze vervelende ervaringen met de manier waarop bedrijven copyright toepassen.

  “Ik heb veel voor indie developers gewerkt, en wat ik merk is dat juist grote bedrijven misbruik maken van copyright wet. Zie daarvoor de eindeloze hoeveelheden patentzaken. Er zijn zelfs mensen die proberen het dubbelklikken te patenteren.”

  Als ontwikkelaar is ze op meerdere manieren tegen barrieres aangelopen. “Zo zijn er bedrijven die het copyright claimen op textures die ze helemaal niet zelf gemaakt hebben, en zo licesie geld proberen op te strijken.”

  Voor ze als professional in de game industrie wekte kwam ze al in aanraking met de vuist van ‘Big Corporations’. “Samen met een groep enthousiastelingen besloten we om op basis van de tools die bij Morrowind zaten een total conversion te maken. Hierbij hebben we Tolkien’s MiddenAarde nagebouwd. Daar zijn we jaren mee bezig geweest, totdat het bedrijf dat de rechten beheerd er lucht van kreeg. Die gelaste ons te stoppen en ons werk te vernietigen. Dat hebben we moeten doen. En we wilden er helemaal geen geld mee verdienen! We wilden het gratis weggeven!”

  Volgens Jobse zouden grote bedrijven juist moeten profiteren van de creativiteit van fans. Daarom pleit de Piraten Partij ook op het schrappen van auteursrecht voor niet-commercieel gebruik. “Iedereen moet een carnavalswagen van Mickey Mouse kunnen maken zonder daarvoor toestemming te moeten vragen.”

  De auteurswet beschermt nu een creatie tot 70 jaar na het overlijden van de maker. “Wij willen dat dit wordt teruggebracht tot vijf jaar na creatie.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img