More

  Top 5 programmeertalen uit de jaren '80

  Aangezien je een website voor game developers leest, schatten we de kans hoog in dat je op enig moment zelf iets geprogrammeerd hebt. Misschien zelfs al in de glorietijd van de thuiscomputers, de veilige jaren ’80. Wij zetten vijf programmeertalen op een rij, waar menig ‘bedroom coder’ zijn eerste spel mee schreef.

  5) Logo

  Eigenlijk is dit een valse start van de top 5, aangezien Logo door bijna niemand echt gebruikt werd. Het was een taal die vooral door ouders en leerkrachten werd gezien als een manier om kinderen met computers kennis te laten maken. Hoewel logo wel degelijk een leuke taal is om procedureel mee te leren denken, zijn de meeste Logo-prgrammeurs nooit verder gekomen dan het tekenen van een cirkel met de Schildpad cursor. Toch kunnen we deze taal, die zelf diverse Nederlandse varianten kent, niet uit de lijst weglaten.

  4) PASCAL

  Ook weer zo’n taal die wel vaak genoemd werd (en waar Teleac zelfs nog een TV cursus over uitzond) , en waar producenten zoals Atari en Commodore graag mee adverteerden: “Je kunt op ons systeem ook in Pascal programmeren!” De taal raakte redelijk in zwang toen Turbo Pascal verscheen, en heel wat C64 programmeurs deze taal prefereerden boven het gePOKE van de ingebakken BASIC.

  3) C

  De taal die nog steeds populair is (maar uiteraard voorbijgestreefd door C++) werd eind jaren 80 en begin jaren 90 al op grote schaal door hackers gebruikt om hun machines te temmen. De voordelen van machinetaal maar zonder de hoofdpijn.

  2) Assembler

  Over hoofdpijn gesproken. Menig bedroom coder zal zich de tijd herinneren dat ze handmatig opcodes moesten opzoeken om die vervolgens via DATA tabellen in BASIC in te lezen. Maar dat was wel de manier om je machine te laten zingen…

  1) BASIC

  Natuurlijk is dit nummer 1. Met talloze varianten was dit voor de meeste jonge coders de eerste kennismaking met programmeren. De taal van regelnummers in tientallen. De taal van FOR NEXT lussen. En vooral van GOTO spaghetti. BASIC was makkelijk te leren, maar ook de beste manier om jezelf heel snel heel veel slechte gewoontes aan te leren. Toch moet menig spelletjesmaker die toen al actief was met enige weemoed terugdenken aan de tijd dat onder het woord READY een verwachtingsvolle cursor knipperde, en je op goed geluk begon te kloppen.

  END

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img