More

  Ingezonden stuk: "Zwitserland is niet anti-games"

  Het nieuws dat Zwitserland “games wil verbieden” heeft internationaal stof doen opwaaien. Wij ontvingen hierop een ingezonden stuk, dat wij hierbij plaatsen. De schrijver, Liam, wil niet met volledige achternaam genoemd worden, maar naam en e-mail adres zijn bekend bij de redactie. Volgens Liam kloppen de berichten over een gameverbod niet.

  Geachte mevrouw, meneer,

  Ik las dit verhaal een paar dagen terug op gamepolitics.com , gamer.nl en ook bij jullie. Het is een hardnekkig gerucht, het is alleen niet waar. Het klopt dat er een motie is aangenomen die oproept tot een verbod op bepaalde games, namelijk “games waarin gruwelijk geweld tegen mensen of mensachtigen essentieel is voor succes in het spel.” Let op het woordje “gruwelijk”. Er is een interview in het Duits met de politica die de motie heeft ingediend waarin wordt uitgelegd wat de bedoeling is, en die is nadrukkelijk NIET om alles te verbieden voor volwassenen. Interview is hier te vinden: http://www.20min.ch/news/schweiz/story/19217414

  Belangrijkste punten:

  – Er worden in totaal ongeveer 12 (twaalf, niet meer!) games verboden. Hierbij wordt de situatie in Duitsland aangeroepen als voorbeeld, en twee voorbeelden van games zijn manhunt en mortal kombat. Counterstrike wordt expliciet genoemd als een spel dat NIET verboden wordt voor volwassenen, maar alleen niet meer door jongeren gekocht kan worden.

  – Er wordt uitgelegd dat de bedoeling van de motie niet is om alles te verbieden maar om een discussie te starten over een rating- en reguleringsysteem. In Zwitserland zijn er momenteel namelijk geen wettelijke handhavingsmogelijkheden voor leeftijdsgrenzen van games.

  PEGI vindt de politica geen echt alternatief, omdat ze dit systeem niet objectief vindt omdat het door de branche zelf wordt uitgevoerd. Daarom heeft ze liever dat de overheid de leeftijdsgrenzen toekent.

  – De vrouw hoopt te bereiken dat de game-industrie door deze maatregel beter gaat nadenken over de rol van geweld in games en of dit eigenlijk wel nodig is voor het spelplezier. Gaat natuurlijk echt gebeuren dankzij (te wijten aan bedoel ik) Zwitserland met z’n 7.5 miljoen lullige inwoners en welgeteld wel ongeveer 0 game-studio’s… zou dat blonde haar toeval zijn? Deze vrouw wil echter geen games verbieden anders dan de 12 eerdergenoemde. De 1000’en anderen blijven gewoon volkomen legaal, ook de gewelddadige.

  Dit foute nieuws is letterlijk de hele wereld over gegaan, en behalve dat het veel gamers een halve hartverzakking heeft bezorgd, is het natuurlijk ook niet eerlijk tegenover een vrouw die zoveel moeite doet om te proberen de keuzevrijheid van volwassenen zo vrij mogelijk te laten, iets wat uiteraard alleen maar zeer toegejuicht kan worden. (Alhoewel ik 12 games verbieden eigenlijk al te ver vind gaan en blij ben dat er hier in Nederland in de verste verte geen meerderheid voor zo’n maatregel bestaat.)

  De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken te weigeren, te redigeren of in te korten. Over al dan niet plaatsen kan niet worden gecorrespondeerd.

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img