Als games cultuur zijn, mogen de makers van games dan ook gebruik maken van de voordelen waar traditionele kunstvormen zoals theater en film al jaren van profiteren? Control belde met Cultuur Enzovoort, het bedrijf dat in samenwerking met Ster culturele reclame blokken vult tegen gereduceerd tarief.
“In eerste instantie ben ik geneigd te zeggen dat games niet in het culturele sterblok passen”, zegt Esther van Biezen van Cultuur Enzovoort. “Dit is vooral bedoeld voor reguliere cultuuruitingen zoals musea, culturele instellingen en podiumkunsten. Zo vinden we dat een circus niet past in he blok. Een filmfestival zoals dat van Rotterdam komt weer wel in aanmerking. Een boek ook, als het literatuur is.”
Maar wie bepaalt dan wat ‘kunst’ of ‘literatuur’ is? Dit zijn toch sowieso al een moeilijk definieerbare begrippen? “We bespreken dit intern. Nee, het is geen natte vinger werk. We hebben daar interne criteria voor. Een organisatie komt bij ons in aanmerking voor de gereduceerde tarieven als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet de organisatie weinig eigen budget hebben, en moet het echt om cultuur gaan.”
Wij wijzen Van Biezen er op dat er heel wat kleine studio’s zijn, zoals Tale of Tales (The Path), die games gebruiken als kunstzinnig medium. “Tja, wij kennen het medium games niet. We wijzen het ook niet af, alleen we hebben ook nog geen enkele aanvraag binnen gekregen om te beoordelen. Daarom hebben we er eerlijk gezegd ook nooit bij stilgestaan. Maar als iemand zich aanmeldt dan nemen we een dergelijke aanvraag zeker serieus. Ik kan nu alleen niet op voorhand al zeggen wat de reden is om iets wel of niet te accepteren. Wel vraag ik me af of iets dergelijks past bij de uitstraling van het huidige cultuurblok.”
[poll id=”3″]