More

  Interview met Frank Heemskerk (PvdA): "Gaming is zeer gewenste moderne ontwikkeling"

  In de aanloop naar de verkiezingen kloppen wij wekelijks aan bij politiek Den Haag. Wij vragen de partijen wat hun visie is op het medium games.

  Wij spraken met Frank Heemskerk (PvdA), tot voor kort staatssecretaris van Economische Zaken over het ondernemersklimaat voor gamedevelopers, het downloadverbod en het auteursrecht. En ook even over D66, die volgens Heemskerk best wel vaag doet.

  “Gaming, en met name serious gaming, is een van de onbekende pareltjes van het Nederlandse bedrijfsleven. In Utrecht en Amsterdam zitten grote kennisclusters. Het is een multidisciplinaire sector waar technologie en creativiteit samen komen.”

  Het Fonds voor de Film moet er ook zijn voor gamedevelopers

  Heemskerk vindt dat bestuurders ook meer gebruik moeten maken van serious gaming. “Het is een instrument voor training en voor rampenoefeningen. In het leger wordt er al gebruik van gemaakt.”

  Vaag

  Volgens Heemskerk heeft zijn partij zich al ingezet om het ondernemersklimaat voor de gamesindustrie te verbeteren. “We hebben fondsen voor technostarters toegankelijker gemaakt voor bedrijven die op het raakvlak zitten van technologie en creativiteit. Ik vind dat er meer moet gebeuren. Het Fonds voor de Film zou bijvoorbeeld ook door gamedevelopers aan te spreken moeten zijn. Games zijn al bijna complete speelfilms. En ja, games zijn wat mij betreft ook cultuur.”

  We wijzen hem er op dat D66 iets dergelijks ook in hun concept verkiezingsprogramma heeft opgenomen.

  “Tja, maar dat is weer typisch D66. Heel vaag allemaal en niet concreet. Net zoals de meeste van hun punten. Wat dat betreft is het makkelijk om met hen samen te werken, zo lang ze maar lekker vaag blijven.”

  Banken moeten inzien dat een half voltooide game ook kapitaal is

  De PvdA zet zich volgens hem juist concreet in op drie vlakken: “A: Wij willen diverse ondersteunende regelingen toegankelijk maken voor gamebedrijven. Ook willen we dat banken makkelijker krediet verlenen, en inzien dat een half voltooide game ook kapitaal is. B: We blijven duwen en sturen in de richting van open standaarden en open source-software. C: En ten derde willen we het auteursrecht moderniseren. Natuurlijk willen we de rechthebbenden beschermen, maar dat mag innovatie niet in de weg zitten.”

  Download verbod

  Wat dat betreft is hij tegen een ‘downloadverbod’ voor mensen die de auteurswet overtreden. “Ik vind niet dat we consumenten moeten straffen. Zo vond ik het idee van een ‘youtube-tax’ voor consumenten echt onzin. Wel moeten we bedrijven aanpakken die de wet overtreden.”

  Heemskerk wil daarom in gesprek met organisaties als de Buma, die op dit moment juist wel op consumenten jaagt. “Het beschermen van het auteursrecht kan ook op andere manieren.”

  Ten slotte vragen we hem wat hij vindt van de roep om ‘schadelijke’ games te verbieden? “Je moet altijd proberen excessen tegen te gaan. Als het gaat om verslaving of geweld, dan moet je onderzoeken hoe dat zit. Maar wij zien gaming vooral als een zeer gewenste moderne ontwikkeling en een tool voor het oplossen van vraagstukken.”

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img