More

  GDC 2010: Global Game Jam wereldwijd succes

  Nederlandse winnaar Global Game Jam 2010, de game Resonance.

  De eerste editie van de Global Game Jam in 2009 was al een succes, maar de tweede editie in 2010 bleek nog veel succesvoller. Wereldwijd deden 4350 mensen mee -tegen 1600 mensen vorig jaar- en zijn in totaal meer dan 900 games opgeleverd. Daarvan kwamen er 38 uit Nederland, waarmee we het tweede land zijn. Alleen Denemarken had (veel) meer games, 66 om precies te zijn. Zomaar maar wat juichende cijfers die tijdens de Global Game Jam Blast zijn gepresenteerd door een internationaal panel van organisatoren.

  Namens Nederland nam Zuraida Buter deel aan het panel. Zij vat de Nederlandse deelname samen: “Het evenement vond, net als vorig jaar, plaats bij de HKU in Hilversum, er waren meer dan 170 deelnemers, variërend van studenten, docenten tot mensen uit de industrie. De deelnemers waren niet uitsluitend Nederlands, er waren mensen uit Duitsland, Spanje, Turkije, de US en Japan. De winnaar was de muzikale puzzel-platformer Resonance.”

  Slaapgebrek

  Naast het aantal deelnemers loopt ook het soort deelnemers wereldwijd nogal uiteen. In veel gevallen zijn de deelnemers voornamelijk studenten, maar in Miami was een groot deel van de deelnemers middelbaar scholier. Dat er nog voldoende ruimte voor groei is blijk uit het feit dat van de in totaal 145 universiteiten en opleiding in California er minder dan 10 procent meededen. Het gebrek aan slaap heeft nagenoeg iedereen parten gespeeld. Enkele organisatoren hadden op basis van eerdere ervaringen besloten om de gamelabs slechts een beperkt aantal uren per etmaal toegankelijk te maken, anderen overwegen om volgend jaar hetzelfde te doen. Weinig verrassend vonden alle panelleden de Global Game Jam een uitgelezen gelegenheid games te maken waar normaal geen ruimte voor is.

  Leuk detail: Het spel Pulse -de winnaar van de Nederlandse editie van de Global Game Jam 2009- werd opgepakt door Virtual Fairground en dit jaar op de GDC flink gepromoot voor de release eind deze maand.

  Alle games van de Global Game Jam 2010 zijn te vinden op: www.globalgamejam.org/games

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img