More

  Scoop: Maker Pac-Man opent Festival of Games!

  Pac-Man

  Toru Iwatani opent het Festival of Games 2010 in Utrecht

  Industrie-legende Toru Iwatani opent met een keynote speech het Festival of Games 2010 in Utrecht. Iwatani is de bedenker en maker van de beroemde game Pac-Man die vanaf 1980 de wereld heeft veroverd. De gele happelaar is een van de meest gespeelde en herkenbare game-iconen en een van de sterkste beeldmerken ter wereld.

  Het verhaal van Pac-Man is er een van superlatieven. Het duurde ruim een jaar na release van de game voordat het publiek massaal viel voor de pil-etende gele stip, maar daarna was er geen houden meer aan. Pac-Man staat acht maal in het Guinness Book of Records, onder meer als de game die het meeste geld heeft opgebracht in de speelhal. Pac-Man groeide uit tot een waar cultureel fenomeen en zijn beeltenis sierde talloze producten. In de afgelopen drie decennia heeft deze gameheld zijn populariteit behouden en zijn meer dan dertig officiële spin offs verschenen.

  “Het Festival of Games biedt ruimte aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technology, business en gamedevelopment, maar we eren ook het rijke verleden van de gamesindustrie. We zijn zeer vereerd met de komst van Toru Iwatani. Zijn games hebben mede de industrie gemaakt tot wat ze nu is”, aldus Matthijs Dierckx-Kuijper, uitgever van het vakblad Control en mede verantwoordelijk voor het sprekerprogramma van het Festival of Games.

  De voorzitter van de Stichting Nederlandse Gamedagen, de organisatie achter het festival, Seth van der Meer: “Met Iwatani-san als openingspreker houden we een kleine traditie op het Festival of Games in ere. Eerder al opende de uitvinder van de spelcomputer Ralph Baer het congres. Met deze industry-legendes tonen we onze liefde en toewijding voor deze bijzondere bedrijfstak.”

  Toru Iwatani is nog steeds actief in de games, nu als professor aan de Tokyo Polytechnic University. In deze functie zal hij ook een exclusieve workshop geven aan een selecte groep studenten gamedesign aan de Hogeschool van Amsterdam.

  Het Festival of Games congres heeft een brede verscheidenheid aan sprekers. Al eerder werden grote namen als David Perry (GAIKAI), Ian Livingstone (Eidos/Square-Enix) en Alan Yu (ngmoco) bekend gemaakt. Control-hoofdredacteur en mede-programmeur Eric Bartelson: “We zijn trots op de line-up zoals die nu al staat, en we verwachten in de komende weken nog een aantal grote namen aan die lijst toe te voegen.”

  [stextbox id=”custom” caption=”Festival of Games 2010″]

  Het Festival of Games bestaat uit een mix van diverse games-gerelateerde events en richt zich op ontwikkelaars, uitgevers en investeerders in de gamesindustrie. Naast het congres is er een internationaal matchmaking evenement, een expo, een carrière beurs en een projectenmarkt waar aanstormend talent zijn kunsten vertoont.

  Voor het programma van het congres wordt dit jaar samengewerkt met Control, het vakblad voor de gamesindustrie.

  Het Festival of Games vindt plaats op 3 en 4 juni in de Jaarbeurs in Utrecht.

  Het Festival of Games wordt georganiseerd door de Stichting Nederlandse Gamesdagen en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht.

  Meer op www.festivalofgames.org

  [/stextbox]

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img