More

  [Nieuws] "Omvallen Streamline mede te danken aan val GRIN"

  De ondergang van het Nederlandse Streamline Studios is een direct gevolg van het omvallen van het Zweedse GRIN en de game Terminator Salvation. Verder blijkt Streamline een procedure tegen 10 investeerders te zijn gestart.

  Uit het eerste (openbare) verslag van de curator blijkt dat Streamline voor het werk aan de game Terminator Salvation ongeveer een half miljoen euro tegoed had van GRIN. De Zweden betaalden al vanaf februari 2009 hun rekeningen niet meer. Dat was het begin van de problemen voor Streamline.

  De studio had immers weinig ander betaald werk omhanden, iets dat volgens het verslag te wijten was aan concurrentie uit de lage lonen-landen. Toen GRIN in augustus vorig jaar omviel en duidelijk werd dat de vijf ton definitief niet meer zou komen, was de ondergang van Streamline nog slechts een kwestie van tijd.

  In een eerder interview naar aanleiding van het faillissement gaf CEO Alexander Fernandez al te kennen dat “hun grootste opdrachtgever over de kop ging” en toen “is besloten het personeelsbetand terug te brengen tot een core-team”.

  Het verslag meldt dat ten tijde van het faillissement nog “ongeveer” tien mensen in loondienst waren en dat er inderdaad voorafgaand aan het faillissement al enkele tientallen werknemers hun ontslag kregen.

  Conflict

  Tegen de achtergrond van het faillissement speelt nog een conflict tussen Streamline en investeerders. Volgens het verslag van de curator loopt er een procedure met als inzet een geldlening van 975 duizend euro.

  Deze lening zou verstrekt zijn ten behoeve van de ontwikkeling van een game, het geld zou zijn ontvangen door een zusteronderneming van Streamline en de studio zelf heeft zich hoofdelijk verbonden. Nu is Streamline echter samen met een drietal andere vennoten een procedure gestart tegen in totaal tien investeerders die deze lening hebben verstrekt.

  Wie die andere vennoten zijn weigerde advocaat Berber Brouwer van Bergh Stoop & Co. Advocaten tegenover Control toe te lichten. “Ik vind dat niet relevant”, aldus de advocate. Mogelijk zijn het de achterliggende BV’s van de voormalig eigenaren van Streamline.

  Brouwer weigerde verder enig commentaar, dus voorlopig is nog niet bekend of de zaak al voor de rechter ligt of wie de investeerders zijn waartegen Streamline procedeert. Wel wilde ze nog kwijt dat “deze procedure volledig los staat van het faillissement”.

  Afwikkeling

  De curator is momenteel bezig met de afwikkeling en publiceert volgende maand zijn tweede rapport. Vorige week is de openbare veiling van de inboedel afgerond (waarin ook deze tijdschriftenbak — inclusief Controls — is verkocht voor 30 euro). De opbrengst is beperkt, vooral omdat de meest waardevolle apparatuur was geleased en het pand gehuurd.

  Ten tijde van het schrijven van het verslag hadden zich elf schuldeisers gemeld voor een totaal van bijna 600 duizend euro. Daar komt vermoedelijk een vordering bij van nog eens 300 duizend euro van de ING Bank.

  De curator, Ernst Jan Beerdsen van De Vos & Partners Advocaten uit Amsterdam, denkt echter dat de kans klein is dat er een uitkering zal volgen.

  De schuldeisers hebben nog één heel dunne strohalm en dat is IP. Volgens Streamline is het intellectueel eigendom van al haar werk op voorhand contractueel overgedragen aan de opdrachtgevers. Dit is zeer waarschijnlijk ook het geval, maar de curator doet er in elk geval onderzoek naar. Als er fouten staan in contracten waarbij het IP is overgedragen, zou de curator in een extreme situatie bijvoorbeeld bij EPIC kunnen aankloppen — Streamline ontwierp een aantal props voor EPIC’s game Gears of War. De kans dat dat gebeurt is om tal van redenen echter verwaarloosbaar klein.

  Gevolgen industrie

  Het faillissement van Streamline Studios heeft redelijk wat aandacht gekregen in de Nederlandse pers, maar of dit negatieve gevolgen heeft voor de interesse van mogelijke investeerders in toekomstige gamesstudio’s is de vraag. Zo laat geen bericht onvermeld dat Streamline alleen outsource werk deed en dus moeilijk te vergelijken is met veel andere studio’s. Het verloop van de procedure tegen de investeerders van Streamline, kan daar nog wel verandering in brengen.

   

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img