More

  Waar is de Rode Knop?

  In februari berichtten diverse media over de ‘Rode Knop’ die gamesmakers verplicht in hun spel moesten integreren. Hoe staat het er mee?

  EERDER GEPUBLICEERD IN CONTROL 14

  Het Europees Parlement zou ingestemd hebben met het voorstel van VVD Europarlementariër Toine Manders om games van een noodrem te voorzien. PEGI zou de opdracht hebben dit te onderzoeken. Het is al weer enige tijd stil rond dit plan. Tijd voor ons om te onderzoeken wat de stand van zaken is.

  Control legt de vraag voor aan een aantal politici, zowel landelijk als Europees. Als we het geval uitleggen aan de woordvoerster van de VVD Tweede Kamerfractie, blijft het even stil. Dan: “Dit doet bij mij geen oranje blauwe bellen rinkelen [de liberale kleuren, red.]. Ik zal het Fred Teeven vragen.” Even later krijgen we van de ex-Offi cier van Justitie en huidig Tweede Kamerlid een offi ciële reactie: “Ik loop niet warm voor dit idee.”

  Verbieden dat Carmageddon!

  Ook Joop Atsma, Tweede kamerlid voor regeringspartij CDA ziet weinig in dit voorstel. Hij houdt zich bezig met ‘mediawijsheid’. “Is dit technisch sowieso uitvoerbaar?” Wel vindt Atsma dat er alles aan gedaan moet worden om kinderen tegen schadelijke invloeden te beschermen. Atsma vindt dat organisaties als PEGI neigen naar “slagers die hun eigen vlees keuren” en vindt dat de waarschuwingen op een spel liever te streng zijn dan te soft. Ook meent hij dat games een veel indringender effect hebben op kinderen dan fi lms en boeken, die daarom anders beoordeeld moeten worden. “Als je kijkt naar een spel als… hoe heet het ook alweer? Car…Carmageddon…Dat kan echt niet. Zoiets moet verboden worden.” We wijzen hem er op dat dit spel alweer twaalf jaar oud is. “Ja, maar daar zijn toch ook nieuwe versies van?”

  Dan gaan we maar even op Europees niveau poolshoogte nemen. De reactie van de voorzitter van de Europese D66 fractie, Sophie in ’t Veld, is veelzeggend: “Wat voor knop?” en: “Maar je kunt toch ook gewoon de stekker er uit trekken?” We leggen haar de plannen van haar VVD collega nader uit. “Het komt me niet bekend voor, maar ik vind het niet echt een liberaal voorstel.”

  Rode knop is er al

  Wouter Rutten van de NVPI en woordvoerder van PEGI reageert geïrriteerd als we verwijzen naar Manders’ voorstel. “Daar heb ik al zo lang niets meer van gehoord. Dat is iedereen toch allang weer vergeten?” Er is dus geen sprake van dat PEGI bezig is met een onderzoek? “Nee, helemaal niet. En dat vinden we ook helemaal niet nodig. En weet meneer Manders dan niet dat er ‘Ouderlijk Toezicht’ [Parental Control] op alle consoles zit? Ouders kunnen zelf instellen dat een kind bepaalde content niet kan zien. En aangezien iedere platformhouder uitgevers verplicht om een PEGI rating te voeren, is die ‘rode knop’ er dus allang.”

  Dringend verzoek

  Via een woordvoerster laat Toine Manders weten dat zijn voorstel ook niemand tot iets verplicht. “De industrie moet dit zien als een idee. Een steen in de vijver. Wel verbaast het me dat ze er niets mee hebben gedaan. Als een dergelijk voorstel door het Europees Parlement wordt aangenomen kun je dat zien als een voorstel van de Europese bevolking. Het is geen wet, maar een dringend verzoek.”

  Het ziet er dus naar uit dat de steen van Manders inmiddels diep onder water ligt. Wat wel blijkt uit ons belrondje is dat de meeste politici weinig of geen kennis hebben van games. En als een CDA kamerlid dat gewelddadige games wil verbieden nog steeds met Carmageddon aankomt, is het hoog tijd dat de industrie de politiek wat van die mediawijsheid bijbrengt. |

  Exposure HKU Games | 28 en 29 juni | Bibliotheek Neude in Utrecht | Toegang is gratisspot_img

  Nieuwsbrief

  OP VRIJDAGMIDDAG KORT NIEUWS EN EEN WEEKOVERZICHT IN JE INBOX. KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM JE AAN TE MELDENspot_img

  Nieuws en tips

  KLIK OP HET PLAATJE HIERONDER OM TIPS EN NIEUWS MET CONTROL TE DELENspot_img